Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Turcia au stabilit strategia pentru anihilarea Statului Islamic: Ce vor să facă în Siria

armata siria

Statele Unite ale Americii (SUA) şi Turcia cooperează pentru a ajuta opoziţia siriană moderată să-i împingă pe jihadiştii grupării Statul Islamic (SI) mai spre est în Siria, departe de frontiera cu Turcia, a declarat joi ambasadorul american la Ankara, John Bass, citat de AFP.

''Am reuşit să obţinem progrese în ultimele săptămâni. Aceste grupuri au reuşit să împingă Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) şi mai mult spre est de-a lungul frontierei'', a declarat Bass unui grup de jurnalişti. ''Vom continua să ne concentrăm pe acest domeniu. Este un subiect complex'', a adăugat diplomatul.

Citește și: INEDIT Un calugar roman are un succes nebun in lumea modei

În ultimele săptămâni, combatanţii SI s-au retras din mai multe sate pe care le controlau la frontiera cu Turcia, după o ofensivă lansată de Armata Siriană Liberă (ASL), susţinută militar de către Turcia şi aliatul său american.

''Sunt în curs de desfăşurare discuţii cu armata şi guvernul Turciei despre mijloacele de a întări sprijinul nostru pentru aceste grupuri şi de a împinge Daesh mai spre est'', a afirmat Bass, dând asigurări că ţara sa nu furnizează nici arme, nici muniţii principalei miliţii kurde siriene, Unităţile de apărare ale poporului (YPG), devenită un aliat cheie al Washingtonului în lupta sa împotriva jihadiştilor pe teritoriul sirian.

Citește și: Primul oraș care angajează pisici pentru uciderea șobolanilor

Kurzii din Siria au cucerit largi zone din nordul Siriei de-a lungul frontierei cu Turcia. Această înaintare suscită preocuparea Ankarei, care consideră YPG ca având legături strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis), ce duce din 1984 o rebeliune sângeroasă pe teritoriul Turciei. Sprijinul explicit al americanilor pentru miliţiile kurde în Siria a provocat tensiuni în ultimele luni în relaţiile dintre Ankara şi Washington, aliaţi în cadrul NATO, scrie agerpres.ro.

Citește și: ȘOCANT O cântăreață a murit pe scenă, în timp ce cânta: Ce i s-a întâmplat / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.