Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și UE fac front comun împotriva Greenpeace: De la ce a pornit scandalul

greenpeace

Statele Unite au acuzat luni organizaţia non-guvernamentală Greenpeace că interpretează greşit informaţiile despre un proiect al acordului transatlantic de liber-schimb (TTIP), pe care acest ONG a reuşi să-l obţină în pofida eforturilor SUA şi ale UE de a-l păstra secret şi care este considerat de Greenpeace o dovadă a faptului că oficialii europeni ar fi dispuşi să facă celor americani concesii în privinţa respectării standardelor comunitare de protecţie a consumatorilor şi mediului, cum ar fi de exemplu cele legate de organismele modificate genetic. Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirmă că reprezintă o parte a proiectului de acord negociat de UE şi SUA. În opinia acestui ONG, informaţiile prezentate confirmă temerile că acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizată de care vor profita marile companii în detrimentul respectării normelor europene privind sănătatea consumatorilor şi mediul, conform Agerpres.

 

În replică, un purtător de cuvânt al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poartă negocierile cu UE, a declarat conform agenţiei France Presse că 'interpretările făcute pe marginea acestui document par a fi în cel mai bun caz înşelătoare şi în cel mai rău caz total eronate'.

 

Acordul aflat în curs de negociere 'va păstra, nu va relaxa regulile noastre solide de protecţie a consumatorilor, a sănătăţii şi mediului şi va pune SUA şi UE în poziţia de a promova reguli mai solide în întreaga lume' a adăugat sursa citată, care a reluat astfel punctul de vedere exprimat anterior de Comisia Europeană tot ca reacţie la această scurgere de informaţii.

 

Negociat de doi ani în cel mai mare secret, acordul TTIP are ca obiectiv eliminarea barierelor vamale şi de reglementare pentru crearea unei vaste zone de liber schimb între UE şi SUA.

 

Conform documentelor publicate de Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protecţia consumatorilor care blochează organismele modificate genetic şi carnea tratată cu hormoni prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudenţă în reglementare atunci când există îndoieli ştiinţifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

 

Aceleaşi documente sugerează că autorităţile de la Washington au ameninţat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.