Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îi pun condiții Rusiei: Tupeul american poate duce la un nou conflict

sua rusia

SUA vor fi dispuse să ridice sancţiunile la adresa Rusiei - instituite de Washington ca urmare a acţiunilor Moscovei în Donbas (estul Ucrainei) - numai dacă acordurile de la Minsk vor fi transpuse integral în practică, a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri eurasiatice, Victoria Nuland, în cadrul discuţiilor purtate miercuri la Moscova, unde a sosit în ajun pentru convorbiri despre criza ucraineană, relatează agenţia de presă TASS.

'Vrem să vedem punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk cât mai curând posibil. Acum e timpul să se 'apese pe pedala de acceleraţie'. Aşa cum a spus şi preşedintele SUA (Barack Obama) dacă acordul Minsk-2 (12 februarie 2015) va fi pus integral în aplicare sancţiunile vor fi ridicate', a declarat ea, în finalul discuţiilor cu oficiali ruşi, conform agenţiei de presă menţionate.

Citește și: Acesta e cel mai tare imn al unui partid politic din România / VIDEO

În acelaşi timp, Nuland a avertizat că SUA nu vor recunoaşte alegerile din Donbas (estul Ucrainei - teatrul conflictului armat între trupele guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi) dacă acestea vor veni în contradicţie cu acordurile de la Minsk, relatează RIA Novosti. Ea a ţinut să sublinieze în acelaşi context că implementarea prevederilor acestora va avea un impact pozitiv asupra relaţiilor dintre Rusia şi SUA.

Nuland, care a sosit marţi după-amiază la Moscova de la Viena, pentru discuţii cu oficiali ruşi cu privire la criza ucraineană, s-a întâlnit şi cu Vladislav Surkov, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, cel pe care Kievul îl consideră 'arhitectul agresiunii ruse în Donbas'.

Citește și: Sora lui Jean de la Craiova, legături cu Dorin Cocoș: Ce a spus fostul soț al Elenei Udrea la DNA

Discuţiile purtate marţi seara între subsecretarul de stat american şi Surkov în 'Staraia ploşciadi' (Piaţa veche) din Moscova - unde se află administraţia preşedintelui rus - au fost confirmate miercuri pentru Interfax de politologul Aleksei Cesnakov, un apropiat al Kremlinului. 'Dar detaliile discuţiei nu sunt cunoscute', a indicat el.

Oficial, Nuland şi Surkov, care s-au mai întâlnit şi în iarnă la Kaliningrad tot în problema ucraineană, au discutat despre punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a situaţiei din Ucraina.

Citește și: Acestea sunt profețiile bibilice care prevestesc islamul

Referitor la întâlnirea cu Vladislav Surkov, Nuland a spus într-o conferinţă de presă miercuri că a abordat cu acesta chestiuni legate de consolidarea securităţii în estul Ucrainei şi alte aspecte referitoare la aplicarea acordurilor de la Minsk, potrivit RIA Novosti. 'În ajun, am aprofundat toate aspectele legate de acordurile de la Minsk, despre cum putem să consolidăm securitatea, să îmbunătăţim accesul OSCE în zonă, să facem progrese în ceea ce priveşte angajamentele politice, inclusiv pregătirea alegerilor din Donbas', a spus ea, calificând drept 'constructive' aceste discuţii.

Nuland a spus, de asemenea, că s-a întâlnit şi cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, cu care a abordat o serie de aspecte legate de relaţiile bilaterale.

Citește și: De la 1 iulie, pungile de plastic vor fi interzise: Cu ce vor fi înlocuite

'Plec acasă după o rundă constructivă de discuţii', a concluzionat Victoria Nuland, care urmează să părăsească miercuri Moscova cu destinaţia Bruxelles, unde se va alătura delegaţiei americane conduse de secretarul de stat John Kerry, ce se va afla între 18 şi 20 mai într-o vizită în capitala belgiană, scrie agerpres.ro.

Alegerile în Donbas reprezintă o problemă-cheie în cadrul acordurilor de la Minsk, data alegerilor fiind amânată de mai multe ori în zonele rebele din Doneţk şi Lugansk. Conform ultimelor înţelegeri, un scrutin ar urma să se desfăşoare la 24 iulie 2016. Kievul întârzie adoptarea unei legi în acest sens, pe motiv că mai întâi trebuie asigurată securitatea în sud-estul ţării. Comisia Electorală Centrală a Ucrainei consideră că alegeri în Donbas ar putea avea loc doar peste doi ani, scrie RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.