Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Ordinul de evacuare obligatorie pentru 188.000 de locuitori, ridicat

usatoday.com
inundatii sua

Ordinul de evacuare obligatorie pentru 188.000 de locuitori din apropierea barajului Oroville, cel mai înalt din Statele Unite, a fost ridicat marţi de poliţie ca urmare a diminuării riscului de inundaţii, transmit agenţiile internaţionale de presă, scrie Agerpres

Ordinul a fost transformat în alertă: riveranii se pot întoarce acasă, dar sunt avertizaţi că o nouă evacuare poate fi lansată şi că trebuie să fie pregătiţi pentru această eventualitate, a indicat biroul şerifului local, citat de AFP.

Donand Trump, sfidat de un judecător: 'Nu sunt dispus să tergiversez'

"Toţi locuitorii evacuaţi se vor putea întoarce acasă începând cu ora 13,00" (21,00 GMT), dar ei trebuie "să fie pregătiţi căci condiţiile se pot schimba rapid", a scris, pe pagina sa de Facebook, poliţia comitatului Butte, unde se găseşte barajul Oroville. 

Poliţia şi-a justificat decizia subliniind că nivelul lacului Oroville, unul dintre principalele rezervoare de apă ale Californiei, reţinut de baraj, a scăzut după ce crescuse periculos, aproape de capacitatea maximă, ca urmare a ploilor puternice.

Sorin Grindeanu a spus la Antena 3 tot ce a vorbit cu președintele


Autorităţile s-au lansat într-o cursă contra-cronometru în ultimele zile pentru a reduce nivelul apei înainte de sosirea prognozată a noi intemperii începând de joi. 

Barajul în sine, având o înălţime de 235 de metri, nu era în pericol de a se prăbuşi, potrivit informaţiilor indicate de Departamentul resurselor de apă din California, însă îngrijorările autorităţilor au fost legate de barajul auxiliar de urgenţă, care, ca urmare a acţiunii de eroziune a apei, a început de sâmbătă să lase apa să treacă. 

Autorităţile au organizat o deversare controlată a 2.830 metri cubi pe secundă din rezervorul bazinului pentru a scădea nivelul apei, ceea ce a permis să oprească duminică seară scurgerea către rezervorul auxiliar, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului resurselor de apă, Doug Carlson, citat de cotidianul Sacramento Bee. 

Circa 188.000 de persoane au primit ordin de evacuare duminică după amiază, iar în mesajul postat pe reţeaua Facebook se cerea evacuarea imediată din zonele cele mai joase ale oraşului Oroville (în jur de 20.000 de persoane) şi din zonele situate în aval. 

Barajul Oroville, care a fost construit în şapte ani, este în funcţiune din 1968 şi colectează apele râului Feather. Chiar dacă este mai puţin cunoscut decât celebrul Hoover Dam (221 de metri), în apropiere de Las Vegas, digul său de 235 de metri îl face să fie cel mai înalt din Statele Unite ale Americii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.