Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Primele victorii de "Super Tuesday" pentru Clinton şi Trump

cnbc.com
hillary trump

Democrata Hillary Clinton a câştigat alegerile primare în statele Georgia şi Virginia, în timp ce rivalul ei Bernie Sanders a câştigat în Vermont, iar miliardarul Donald Trump s-a impus în Georgia în tabăra republicană, potrivit proiecţiilor televiziunilor americane, informează AFP şi Reuters. 

Primele secţii de votare în statele care s-au pronunţat în ziua de "super marţi" (Super Tuesday) s-au închis la 19.00 ora locală (0.00 GMT miercuri). 

Americanii s-au prezentat la urne marţi în douăsprezece state într-o zi crucială a alegerilor primare, care le-ar da lui Donald Trump şi Hillary Clinton un impuls decisiv pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. În cursa pentru nominalizarea candidaţilor celor două partide, democrat şi republican, la prezidenţialele din noiembrie, fostul secretar de stat Hillary Clinton şi miliardarul Donald Trump sunt creditaţi cu scoruri ce le-ar putea consolida statutul de favoriţi. 

Chiar dacă Super Tuesday, cum este denumită această zi de alegeri, nu va pune capăt competiţiei - ce va continua până în iunie în alte zeci de state - ea le-ar putea oferi un avans semnificativ lui Hillary Clinton şi Donald Trump, risipind speranţele contracandidaţilor lor. 

Imediat după închiderea secţiilor de votare, s-a anunţat că cei doi favoriţi în cursa la succesiunea preşedintelui democrat Barack Obama la Casa Albă au câştigat prima lor victorie în marele stat Georgia (sud). 

"Mulţumesc Georgia!", a postat imediat pe Twitter magnatul imobiliar în vârstă de 69 de ani care conduce cursa în tabăra republicană, la rândul ei profund divizată asupra acestei candidaturi. 

Fosta primă-doamnă era dată de asemenea câştigătoare în Virginia, potrivit previziunilor televiziunilor americane. Singurul rival al fostului secretar de stat în tabăra democrată, senatorul Bernie Sanders, a câştigat fără surpriză în fieful său Vermont, la frontiera cu Quebec (Canada). 

Super Tuesday este o mare zi, în care stat după stat votează pentru a selecta persoanele nominalizate de partid pentru alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. Votarea se întinde de la statele din est la Texas şi Minnesota, cu primele exit-poll-uri la închidere la 19.00 ora locală (miezul nopţii GMT) în Vermont, Virginia şi Georgia, notează ReutersAGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.