Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA răspund dur Turciei după acuzațiile că finanțează Statul Islamic

obama erdogan

Ambasada SUA la Ankara a negat miercuri că ar susţine gruparea Statul Islamic (SI) în Siria, după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat cu o zi înainte că deţine dovezi privind o asemenea susţinere, informează AFP.

"Guvernul american nu susţine Daesh (acronimul arab al SI)", afirmă Ambasada într-un mesaj publicat pe prima pagină a site-ului său. El "nici nu l-a creat, nici nu l-a susţinut în trecut. Afirmaţiile potrivit cărora guvernul american ar susţine Daesh sunt false", se spune în mesaj, scrie agerpres.ro.

Citește și: BOMBĂ Ăsta e motivul pentru care Klaus Iohannis a refuzat-o pe Sevil Shhaideh?

Comunicatul deplânge o "dezinformare considerabilă" care circulă în presa din Turcia, fără a-l menţiona cu toate acestea pe preşedintele Erdogan sau discursului acestuia. "Pentru cei care sunt interesaţi de adevăr, iată adevărul", se poate citi la începutul acestui scurt mesaj.

Marţi seara, preşedintele Erdogan a afirmat că membrii coaliţiei internaţionale conduse de SUA susţin nu doar miliţiile kurde, ci şi SI. "Este absolut evident", a declarat el, dând asigurări că Turcia dispune de dovezi sub formă de imagini.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

SUA sunt aliate în Siria cu Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara le consideră organizaţie teroristă afiliată Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Guvernul american nu a furnizat arme sau explozivi către PYG sau PKK - punct", replică Ambasada SUA în comunicat, dând asigurări că poartă discuţii cu Ankara "despre cum să ajute mai bine" Turcia şi pe rebelii sirieni în lupta lor împotriva SI, în special în fieful jihadist Al-Bab, unde forţele turce sunt în prezent angajate.

Citește și: Relațiile SEXUALE cu roboți devin realitate

Preşedintele Erdogan a estimat cu o zi înainte că membrii coaliţiei internaţionale nu acordă niciun ajutor operaţiunii militare turce angajate de la sfârşitul lui august în Siria.

Susţinerea acordată de SUA miliţiilor kurde şi criticile Washingtonului la adresa politicilor desfăşurate în Turcia după puciul eşuat din 15 iulie provoacă o furie crescândă la Ankara, în condiţiile în care mandatul preşedintelui Barack Obama se apropie de sfârşit.

Citește și: Profeția TERIFIANTĂ lui Arsenie Boca: Un cutremur va şterge Bucureştiul de pe harta României

Turcia şi-a exprimat speranţa că va fi deschisă "o nouă pagină" prin alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, în special în ceea ce priveşte extrădarea lui Fetullah Gulen, pe care Ankara îl consideră organizatorul puciului eşuat. SUA, unde s-a autoexilat predicatorul, refuză pentru moment să-l extrădeze, în pofida cererilor repetate din partea Turciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.