Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Se revoltă "statul profund" contra lui Trump?

Trump & US flag

Există, deocamdată, trei categorii de situații în care Donald Trump, președintele SUA, nu primește gradul de cooperare pe care l-ar aștepta din partea aparatului de stat.

1. Cenzura judiciară (judicial review)

Deși curțile și tribunalele din SUA nu sunt ținute de lege să îl protejeze pe Președintele SUA, există o lungă tradiție de deferență față de acesta în probleme ce țin de siguranța națională. Astfel, dacă președintele emite un act executiv cu valoare de reglementare ("executive order") invocând o necesitate de siguranță publică, atunci puterea judiciară tinde să îi accepte acest argument fără prea multe comentarii. Sarcina dovezii cade, implicit, pe cei ce contestă un ordin al președintelui. Ceea ce este foarte greu, deoarece aceștia nu au acces la documente clasificate.

Toată această tradiție a fost încălcată după ce Trump a semnat un ordin de închidere a granițelor pentru cetățenii proveniți din unele state musulmane. Aproape 50 de contestați au fost înregistrate în fața puterii judiciare. Reclamanții sunt din toate categoriile, de la persoane afectate la două state americane (Washington și Minnesota). În, practic, toate deciziile, curțile au hotărât blocarea temporară a ordinului. În mai multe cazuri s-a considerat că cei afectați vor câștiga, probabil, un proces pe fondul problemei deoarece ordinul pare să fie discriminatoriu.

2. Scurgeri în presă

Un număr fără precedent de angajați ai administrației americane au oferit informații pe surse presei, informații care au pus Cabinetul Trump într-o poziție delicată.

3.  Există o anumită lipsă de cooperare din partea serviciilor de securitate.

Este de o anumită notorietate că CIA ar fi evitat să dea informații unor membri ai administrației Trump, temându-se că aceștia  le vor scurge către Putin. În perioada de tranziție tot CIA ar fi sfătuit serviciile israeliene să evite să nu ofere administrației Trump informații sensibile invocând de asemenea, pericolul rus.

După ce Trump l-a acuzat (fără probe) pe Barack Obama că a ordonat să îi fie ascultate telefoanele, FBI s-a adresat explicit Departamentului Justiției (echivalentul unui minister) cerând să nege aceste acuzații.

*

De unde vine acest refuz de a coopera cu Trump? Răspunsul simplu este că acesta este mai controversat decât președinții dinaintea lui. Un răspuns mai complex, vizibil în unele discuții din presa americană, este că Trump a degradat prestigiul funcției prezidențiale.

Loialitatea aparatului de stat este către țară. Ea se transferă funcției președintelui întrucât acesta a depus un jurământ de credință. Chiar dacă sunt sau nu de acord cu el, birocrații statului au nevoie să creadă că nou președinte va încerca în mod real sa se ridice la nivelul funcției. Din moment ce Trump nu face asta, de exemplu prin faptul ca minte în mod vădit, loialitatea față de țară se separă de cea față de persoană.

Această separare a loialității ar fi comună atât judecătorilor care blochează (legal) ordinele prezidențiale cât și celor care scurg (în mod ilegal) informații către presă.

Dreapta, și mai ales dreapta cu tendințe extreme tinde să acuze a revoltă a statului profund (deep state) contra puterii alese democratic. Aceste acuzații sunt, deocamdată, premature. Judecătorii își îndeplinesc rolul lor legal. Sursele care scurg informații către presă nu o fac în mod organizat ci la nivel personal, asumându-și riscuri considerabila. (Într-un stat dominat de forțele obscure din administrație este adeseori mai prudent să încalci legea alături de puterea reală.)

Nu putem exclude, din principiu, că serviciile secrete ar putea construi o opoziție internă mai instituționalizată. Dar nu există, deocamdată nici dovezi.

Nu vorbim de o anulare a democrației, mai ales că atât judecătorii cât și (indirect) informatorii presei sunt protejați de cadrul legal.

Pe de altă parte, nu putem vorbi nici de o funcționare normală a statului. Dacă Trump va da semnale vădite că alunecă spre un regim în care puterea președintelui se ridică deasupra puterii legii, atunci grupuri din administrație ar putea decide să i se opună tot în disprețul legii.

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.