Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA se tem: Statul Islamic îşi extinde poziţiile până în Asia de Sud-Est

siliconangle.com
steag isis

Gruparea Stat Islamic (SI) încearcă să-şi extindă reţelele jihadiste în Asia de Sud-Est, aliindu-se cu extremiştii din această regiune, a declarat vineri coordonatorul pentru antiterorism al Departamentului de Stat, Justin Siberell, relatează AFP, citează agerpres.ro

Este cunoscut faptul că SI se aliază cu grupări extremiste din lume, precum în Egipt, Libia sau Nigeria, şi că organizaţia vrea să-şi extindă alianţele în Asia de Sud-Est, a spus Siberell în cadrul unei conferinţe telefonice de la Washington cu jurnalişti din Asia.

ULTIMA ORĂ: Militar reținut de DNA


"Cred că organizaţia este interesată de grupurile existente în regiune. Există persoane care au depus jurământ de credinţă către SI la nivel de grup. Suntem cu adevărat preocupaţi de creşterea numărului de cazuri în care SI se implantează şi colaborăm cu guvernele pentru a împiedica acest lucru", a adăugat el. 

Responsabilul american susţine că militanţi din Asia de Sud-Est luptă în rândurile organizaţiei Stat Islamic în Siria şi Irak, ei făcând parte din gruparea aşa-numită Katibah Nusantara, şi că ei ar putea să devină o ameninţare pentru ţările lor atunci când se vor întoarce.

Vasile Blaga a EXPLODAT: atac FĂRĂ PRECEDENT la Cioloș și miniștrii tehnocrați


"Suntem cu adevărat preocupaţi de capacităţile SI de a se extinde şi de a crea noi antene", a spus el. 

Până în prezent, s-au înregistrat atacuri minore şi tentative de atentate atribuite unor grupuri afiliate SI în Asia de Sud-Est, dar analiştii se tem că organizaţia ar putea deveni mai eficientă în viitor. 

În ianuarie, extremişti islamişti cu legături cu Stat Islamic au comis atentate sinucigaşe şi atacuri armate la Jakarta, în Indonezia, în care au fost ucişi patru civili. Toţi cei patru atacatori au fost ucişi. 

La 19 august, Singapore a anunţat arestarea a doi indivizi care intenţionau să se deplaseze în Siria pentru a lupta alături de SI. 

Responsabilul american a spus, de altfel, că s-a deplasat în insula Bali, din Indonezia, pentru o reuniune consacrată prevenirii mişcărilor transfrontaliere teroriste identificate sau suspectate. De asemenea, el a efectuat deplasări la Jakarta, în Malaezia şi în Singapore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.