Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA trimit militari și armament în România, Rusia ripostează dur: 'Răspunsul va fi simetric'

nave armata razboi naval portavion

Statele Unite isi vor spori, de anul viitor, prezenta armata in Estul Europei. Masura este un raspuns la "agresivitatea Rusiei", a anuntat miercuri Pentagonul. Incepand cu luna februarie a anului viitor, americanii vor avea o brigada de blindate desfasurata in permanenta, prin rotatie, in tarile Europei rasaritene.

Fiecare brigada, formata din 4.200 de soldati, tancuri si vehicule blindate, va ramane noua luni pe teritoriul european, dupa care va fi inlocuita de o alta. Pentagonul nu a anuntat inca in ce tari vor ajunge noile trupe, dar România este pe listă, anunță diverse surse.

Citește și: De ce se temea, Simona Halep nu a scăpat: Vestea dramatică venită de la WTA

Reactia Moscovei a fost prompta. "Rusia nu va asista pasiv la intarirea prezentei militare a SUA in Europa, iar raspunsul va fi unul simetric", a declarat reprezentantul permanent al Federatiei Ruse la NATO.

Și asta nu e tot. Rușii sunt și mai amenințători. Aderarea Ucrainei şi a Georgiei la NATO va plasa Europa în pragul unei crize majore, a declarat miercuri seara înr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-24 reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

Citește și: Senat: Vești bune pentru fumători

'Este imposibil de imaginat situaţia când aceste ţări ar continua să nutrească speranţa că vor adera la NATO, iar Alianţa ar pregăti în mod real planuri pentru primirea lor, întrucât aceasta ar face să explodeze situaţia şi va plasa Europa în pragul unei crize a cărei dimensiune şi amploare sunt imposibil de imaginat astăzi', a avertizat Gruşko.

Şeful misiunii permanente a Rusiei la sediul NATO din Bruxelles a spus că nu se aşteaptă de la viitorul summit NATO de la Varşovia la măsuri orientate spre apropierea Ucrainei de Alianţă deoarece Europa înţelege riscurile continuării 'jocului în jurul politicii uşilor deschise'.

Citește și: DETALII din dosarul Olguţei Vasilescu: Goran Bregovici, mită anticipată

'Vreau să vă spun că cei din NATO, cel puţin aceasta rezultă din contactele noastre, înţeleg consecinţele grave pe care le-ar avea pentru securitatea europeană, pentru securitatea statelor NATO înseşi pedalarea în continuare pe tema aderării Ucrainei la Alianţă', a afirmat diplomatul rus, citat de RIA Novosti. Acest lucru îl înţeleg atât cei din NATO, cât şi cei din Ucraina, dar cu toate acestea 'nimeni nu a anulat decizia summitului NATO din 2008 de la Bucureşti, potrivit căreia Georgia şi Ucraina vor deveni membre ale Alianţei', a spus el în continuare .

Gruşko a calificat această formulare 'o mină sub întreaga structură de securitate europeană'. Occidentul îşi dă foarte bine seama de toate riscurile legate de continuarea acestui joc în jurul 'politicii uşilor deschis', a insistat diplomatul rus, fără a exclude ca NATO să ia măsuri suplimentare în sprijinul Ucrainei, cum ar fi crearea unor noi fonduri pentru reformarea sectorului apărării ucrainean.

Citește și: Dacian Cioloș a 'executat' încă 3 prefecți: Cine a fost schimbat și cine a fost numit

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declarase vara trecută că, pentru prima oară în istoria Ucrainei, numărul susţinătorilor aderării la Alianţa Nord-Atlantică în rândul cetăţenilor l-a depăşit pe cel al oponenţilor.

'Tot ceea ce vom face în domeniul securităţii se va axa pe standardele NATO. Dreptul de a lua o decizie finală în această privinţă aparţine exclusiv poporului ucrainean în cadrul unui referendum', a afirmat Poroşenko.

Statele membre NATO au confirmat la summitul din 2008 de la Bucureşti că Ucraina şi Georgia au dreptul să adere la Alianţă, dar au amânat rezolvarea acestei chestiuni pe termen nedeterminat, titrează agerpres.ro.

Citește și: Reacţia Antenei 1, după ce Cheloo a ajuns la DIICOT. Ce a dispărut de pe site-urile trustului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.