Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sub 40% dintre nou-născuţi sunt alăptaţi la sân până la şase luni, în întreaga lume (OMS)

alaptare

Mai puţin de 40% dintre copiii din întreaga lume sunt alăptaţi exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care marchează între 11-18 octombrie Săptămâna Mondială a Alăptării, notează lesnewseco.fr. 

Convinsă de beneficiile alăptării şi conştient de constrângerile pe care această activitate le poate crea, OMS pune accent în acest an pe necesitatea reconcilierii femeilor care alăptează cu viaţa profesională. 

Problemă primordială pentru OMS, alăptarea exclusiv la sân ar putea salva vieţile unui milion de copii în fiecare an. Chiar dacă durata alăptării a crescut, conform statisticilor, de la 8 până la 13 săptămâni acum 25 de ani, la 17 săptămâni în prezent, rămâne foarte scăzută în raport cu recomandările internaţionale. OMS recomandă alăptarea exclusiv la sân timp de şase luni, chiar dacă există lucrări ştiinţifice care recomandă diversificarea alimentaţiei nou-născuţilor de la vârsta de cinci luni. 

În prezent, recomandarea OMS privind alăptarea la sân este urmată de mame numai în cazul unuia din cinci copii cu vârsta de până la şase luni. 

În Franţa, numai 19% dintre copii sunt alăptaţi timp de o jumătate de an. Pentru a contracara acest fenomen, Centrul de cercetare INSERM în domeniul epidemiologiei şi statisticii din cadrul Universităţii Sorbonne din Paris (CRESS) a realizat un studiu în vederea identificării profilului mamelor care nu au urmat modul de alăptare recomandat. Conform primelor rezultate, a fost stabilită o legătură între alăptare şi factori socio-demografici, cum sunt în special mamele cu vârsta sub 30 de ani, puţin educate şi npscute în Franţa, precum şi cele supraponderale sau fumătoare. În schimb, copiii cu unul dintre părinţi născuţi în afara Franţei sunt alăptaţi mai mult. 

În opinia centrului de cercetare este imperativ ca în creşterea duratei alăptării să se implice mai mult tatăl, care joacă un rol-cheie, dar să şi fie oferită o susţinere mai bună pentru femei în timpul alăptării, precum şi încă de la debutul sarcinii prin care va aduce pe lume alte vieţi. În acest scop, o mai frecventă deplasare la domiciliu a moaşelor constituie un sprijin pentru mame. 

Publicaţia online notează că Franţa rămâne din acest punct de vedere în urma altor ţări, în special al acelora din nordul Europei, unde alăptarea este mai îndelungată.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.