Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Succes al lui Klaus Iohannis la summitul NATO: Ce a obținut România/ VIDEO

Klaus Iohannis Donald Trump

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România şi-a atins obiectivele la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din statele membre NATO, care a avut loc la Bruxelles.

"Pot să spun că şi la această reuniune România şi-a atins obiectivele", a afirmat şeful statului, după această reuniune.

"Reuniunea Șefilor de Stat și de Guvern ai statelor membre NATO la care am participat azi, chiar dacă nu a fost un Summit NATO obișnuit, a avut o semnificație politică deosebită.

Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară

Din punct de vedere politic, Reuniunea de azi a fost prima întâlnire la nivel înalt a Alianţei la care au participat noul Președinte al Statelor Unite ale Americii și noul Președinte al Franței. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO şi i-am asigurat de tot sprijinul meu şi al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele țări.

După discuțiile de astăzi, NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și, mai ales, unită. Am salutat, la Reuniune, reiterarea fermă, de către Președintele Trump, a angajamentului SUA pentru Alianță, pentru apărarea colectivă și consolidarea Flancului Estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creștere a finanțării Inițiativei de Reasigurare Europeană, în 2018, de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde dolari.

Citește și: PRO TV trebuie să-i plătească DESPĂGUBIRI unei profesoare: Postul a difuzat imagini cu ea în timpul unui act sexual / VIDEO 18+

De asemenea, am subliniat importanța unei relații transatlantice solide. În sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărțirea mai judicioasă a responsabilităților, prin stimularea creșterii bugetului pentru apărare al fiecărui Aliat. Faptul că România a alocat deja 2% din PIB pentru apărare este foarte apreciat de Aliații noștri. Însă, o repet, este esențială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de Guvern.

În mod concret, astăzi s-a decis dezvoltarea unor planuri naționale, pe 3 componente, pentru fiecare țară în parte, sigur, care vor permite, pe baza unor raportări anuale, o monitorizare riguroasă a pașilor fiecărui stat membru pentru atingerea acestui obiectiv:

Citește și: Cum a protejat SPP reuniunea din Sufrageria lui Oprea

(1). Angajamente de creștere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea țintei de 2% din PIB, din care cel puțin 20% pentru investiții în echipamente și cercetare-dezvoltare;

(2). Angajamente de investiții în capabilități moderne pentru îndeplinirea țintelor asumate la nivelul NATO;

(3). Angajamente privind contribuțiile naționale la operații, misiuni, precum și alte activități.

Un document aliat a fost adoptat azi în plen pe acest subiect.

Citește și: Cum a ajuns un șef SIPA la SIE. Implicații în Sistem

Totodată, Aliații au convenit că NATO trebuie să fie mai activă în combaterea terorismului. Am subliniat contribuția României în Afganistan, unde suntem al IV-lea contributor aliat. Am susținut ferm creșterea rolului NATO în combaterea terorismului.

S-a decis, în principal, ca NATO, ca organizație, să devină membru al Coaliției anti-Daesh, acordarea unei susțineri mai consistente Coaliției prin intermediul capabilităților AWACS ale aliaților, sprijin suplimentar pentru capacitățile de apărare ale partenerilor din vecinătatea sudică a NATO, precum și alte măsuri incluse într-un plan de acțiune foarte consistent, inclus în documentul pe această temă pe care cu toții l-am adoptat azi.

Citește și: Tom Cruise anunță un nou film Top Gun

Cu prilejul Reuniunii a fost salutată, inclusiv de către mine, în numele României, finalizarea aderării Muntenegrului la Alianță. În același timp, am evidențiat statutul României de contributor important și responsabil la NATO, care își respectă toate angajamentele. M-am referit astfel la progresele privind Brigada Multinațională și la inițiativa Combined Joint Enhanced Training, la exercițiile pe care le găzduim, dar și la prezența navală intensificată la Marea Neagră.

Totodată, am salutat participarea americană pe teritoriul României, dar și în cadrul sistemului anti-rachetă găzduit de țara noastră. Am subliniat în cadrul Reuniunii că adaptarea NATO la evoluțiile din regiunea Mării Negre şi din estul Alianței trebuie să continue, fiind esențial să stabilim linii prioritare de acțiune pe 3 direcții:

Citește și: Investigație marca RISE PROJECT: Cum a fost privatizat Bucureștiul

Prima direcție - în primul rând, trebuie să continuăm întărirea apărării colective, care presupune consolidarea progreselor deja obținute privind postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am reiterat şi importanța coerenței între abordarea nordului şi cea a sudului Flancului Estic, fiind necesară o prezență aliată sporită, persistentă, în sudul acestuia, pe toate dimensiunile – terestră, aeriană şi, desigur, în Marea Neagră.

În al doilea rând, trebuie continuat sprijinul NATO pentru consolidarea rezilienței şi capacitaților de apărare ale partenerilor din vecinătate, în mod echilibrat, inclusiv pentru cei din est, în cadrul efortului Alianței de proiectare a stabilității.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

În al treilea rând, este nevoie de o abordare clară și unitară în relația cu Rusia.

Reuniunea a confirmat, prin intervențiile Aliaților, menținerea politicii NATO privind Rusia. Alianța continuă să se bazeze pe descurajare și apărare puternice, precum și pe disponibilitatea dialogului.

În concluzie, pot să spun că la această Reuniune, și la această Reuniune, România și-a atins obiectivele.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

În marja Reuniunii am avut o întrevedere foarte bună cu Președintele Poloniei, întrevedere pe care vreau să o menționez pe scurt, cu domnul Andrzej Duda, întâlnire în care am discutat despre Parteneriatul Strategic bilateral şi acțiunea noastră comună în cadrul Alianţei. Am convenit să acționăm pentru abordarea mai coerentă a Flancului Estic, care trebuie întărit în continuare. Am abordat, sigur, și stadiul dislocării „încrucișate” a trupelor române şi polone care, așa cum am stabilit anul trecut, participă pe teritoriul celeilalte țări la prezența înaintată pe Flancul Estic.

Am discutat şi despre un nou Summit al Formatului București, a cărui utilitate este apreciată de ambele state, în pregătirea Summitului din 2018. Organizarea acestui Summit în 2018 a fost, de asemenea, punct pe ordinea de zi a întâlnirii astăzi.

Citește și: Justin Bieber și-a vândut Ferrariul: A obținut o sumă fabuloasă – VIDEO

Sunt convins că această Reuniune a contribuit la asigurarea unei apărări solide a României și la un rol vizibil al țării noastre în asigurarea securității regiunii noastre și a spațiului euro-atlantic.

Din punctul nostru de vedere, a fost o reuniune reușită.", a anunţat şeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.