Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia decide să-şi majoreze cheltuielile militare

https://pixabay.com
Suedia

Guvernul şi o parte a opoziţiei politice din Suedia au convenit luni să majoreze cheltuielile militare cu 500 milioane de coroane (55,7 milioane de dolari) în anul în curs pentru a creşte capacităţile militare ale ţării scandinave, pe fondul preocupării sporite cu privire la securitatea regională, transmite Reuters. "Am constatat o deteriorare a situaţiei de securitate de-a lungul timpului, aşa încât este important să răspundem la această evoluţie cu diferite măsuri, iar (majorarea cheltuielilor militare) face parte din strategia noastră în acest sens", a declarat presei ministrul apărării, Peter Hultqvist.

Decizia survine în contextul în care consolidarea forţelor ruse şi tensiunile legate de conflictul din Ucraina i-au determinat pe responsabilii politici suedezi să facă apel la întărirea capacităţilor militare, măsură care nu a mai fost avută în vedere după încheierea războiului rece. Comandantul suprem al forţelor suedeze, generalul Micael Byden, a indicat mai devreme în acest an că forţele armate mai au nevoie de cel puţin 6,5 miliarde de coroane suedeze (circa 725 milioane dolari) pentru a-şi putea finanţa integral operaţiunile pe următorii trei ani. "Vom analiza şi vom continua discuţiile pentru a stabili cum să reglementăm situaţia", a menţionat luni Hultqvist, referindu-se la bugetul pe 2018, care încă nu a fost anunţat.

Suedia, care nu este membră a NATO, şi-a redus continuu cheltuielile militare în anii de după încheierea războiului rece. În 2015, cheltuielile sale militare au reprezentat 1,1% din PIB, faţă de 2,6% în 1990, potrivit Institutului internaţional pentru cercetarea păcii (SIPRI). În 2015, guvernul suedez şi o parte a opoziţiei au convenit să sporească bugetul apărării cu 10,2 miliarde de coroane în anii 2016-2020, iar fondurile anunţate luni se vor adăuga acestor majorări, conform Agerpres.

La începutul lui martie, guvernul de la Stockholm a anunţat că va reintroduce serviciul militar anul viitor, pe fondul dificultăţilor legate de recrutarea pe bază de voluntariat şi lipsa de personal, precum şi al situaţiei de securitate incerte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.