Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Superimunitate pentru parlamentari ascunsă într-un draft exploziv

Parlament

Un draft care circulă în Parlament le-ar putea aduce parlamentarilor, daca va fi adoptat, o imunitate mai ridicata in fata anchetelor justitiei.

Parlamentarii sunt eliminati din categoria functionarilor publici, potrivit unei prevederi strecurate in Codul de conduita al deputatilor si senatorilor, care urmeaza sa fie adoptat de Parlament. Momentan mentiunea este la nivel de propunere. Prin scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici, acestia nu vor mai putea fi cercetati pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, dar si alte fapte cum ar fi conflictul de interese.

Potrivit unui draft ajuns in posesia stiripesurse.ro, in Codul de conduita al deputatilor si senatorilor se arata, la articolul 1, alineatul 3, ca "(…) Deputatii si senatorii au un statut juridic conferit de Constitutia Romaniei si de prezenta lege, statut diferit de ceilalti demnitari ai statului, cat si de functionarii publici, neputand fi asimilati cu acestia (…)”.

Draftul in format PDF

Ce se prevede in Codul Penal:

Articolul 175. Funcţionar public

(1) Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:

a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;

b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;

c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.