Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ Angela Merkel anunță ce va face, după atentate, cu refugiații

rt.com
refugiati

Cancelarul german Angela Merkel a respins 'ferm' joi apelurile de a pune sub semnul întrebării politica ţării sale de a primi imigranţi, după două atentate comise de refugiaţi în ultimele zile, transmit AFP şi DPA.

Jihadiştii "vor să pună sub semnul întrebării disponibilitatea noastră de a primi persoane în dificultate. Ne opunem ferm urii şi fricii" pe care teroriştii vor să le răspândească, a spus lidera conservatoare într-o conferinţă de presă la Berlin, în contextul în care politica sa de primire a refugiaţilor este din nou extrem de criticată în Germania.

Citește și: Prima biserică ortodoxă ce introduce messenger pentru credincioşi / VIDEO

Ea a spus în acelaşi timp că oamenii trebuie să accepte că jihadiştii au ajuns în Europa. "Din păcate, trebuie să acceptăm că numeroşi luptători islamişti au ajuns în Europa din Siria", a subliniat Merkel, recunoscând totodată că atacatorii Statului Islamic care s-au dat drept refugiaţi "au ridiculizat" Germania.

Cancelarul şi-a reafirmat crezul său, 'Vom reuşi', lansat la sfârşitul verii lui 2015 când Germania şi-a deschis porţile pentru sute de mii de refugiaţi care fugeau de război sau de sărăcie.

Citește și: Celine Dion a luat-o razna după ce i-a murit soțul: Ce a putut să facă într-o emisiune TV / VIDEO

"La fel ca ieri, şi astăzi sunt convinsă că vom reuşi să ducem la bun sfârşit această responsabilitate istorică în aceste vremuri de mondializare", a insistat ea. "Vom reuşi şi am reuşit deja multe lucruri în ultimele luni", a adăugat Merkel, precizând că Germania poate depăşi această provocare dacă "îşi menţine principiile".

"Frica nu poate servi ca fundament pentru acţiune politică", a mai subliniat ea, ca răspuns pentru cei din propria tabără care au făcut apel la revizuirea politicii de imigraţie. "Principiul fundamental conform căruia o ţară precum Germania nu poate renunţa la responsabilitatea sa umanitară - ci dimpotrivă, trebuie să şi-o asume - rămâne valabil", a adăugat şefa guvernului german.

Citește și: Cea mai scumpă cină romantică din lume costă două milioane de dolari: Iată ce primești

Cancelarul a promis că va face tot ce va putea pentru a preveni comiterea de noi atacuri, precizând că "statul trebuie să restabilească încrederea" după teama produsă de atentatele teroriste din ultima perioadă.

În acelaşi timp, ea a anunţat un plan de securitate în nouă puncte, care cuprinde măsuri pentru a facilita expulzarea refugiaţilor respinşi sau care încalcă legea şi pentru a detecta mai bine radicalizarea islamistă printre solicitanţii de azil, evocând de asemenea posibilitatea ca armata germană să intervină pentru a asigura securitatea internă în cazul unor mari atentate, ceea ce nu s-a făcut niciodată până acum.

Citește și: PSD se opune coalitiei anti-ISIS condusa de SUA

Ea a spus totuşi că armata, Bundeswehr, are nevoie de pregătire pentru a participa la operaţiunile antiteroriste.

Merkel a apreciat totodată că seria de atacuri din Franţa, Belgia, Turcia şi Orlando (SUA) sunt 'şocante şi deprimante'. Tabuurile lumii civilizate au fost distruse în locuri în care s-ar fi putut afla oricare dintre noi, a spus ea.

Citește și: Cioloș dă cu Drulă-n Ponta

Pe de altă parte, Merkel a refuzat să răspundă întrebărilor dacă îi va mai conduce pe conservatori şi la alegerile generale de anul viitor. "Nu este momentul pentru asta acum", a spus ea.

Anul trecut, peste un milion de solicitanţi de azil au ajuns în Germania, provocând bulversări considerabile în societate şi ample provocări logistice.

Două atentate comise recent în landul Bavaria şi revendicate de jihadiştii organizaţiei Statul Islamic (SI) au dus la amplificarea criticilor împotriva acestei politici generoase, scrie agerpres.ro.

Citește și: Procurorul General Augustin Lazar il salveaza pe Traian Basescu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.