Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZA din RECHIZITORIUL DNA: Sacul cu bani din dosarul lui Oltean a dispărut / UPDATE

IOAN OLTEAN - INTREVEDERE - ORGANIZATII ROMANESTI DIN ITALIA

UPDATE 14.44: Conform ultimelor informații, traficul de influență a fost disjuns in dosarul lui Ioan Oltean. DNA a comunicat, potrivit Antena3, că cercetează separat „sacul cu bani” din dosarul lui Ioan Oltean.

*

Sacul cu bani din dosarul lui Ioan Oltean a dispărut. Fostul lider PDL va fi judecat doar pentru complicitate la trafic de influenţă.

În rechizitoriu, nu mai există acuzaţia de luare de mită, relatează Antena3.

La sfârşitul anului trecut, procurorii DNA precizau că deputatul Ioan Oltean, care avea relații apropiate cu Mihai Rotaru și cu președinta ANRP, Crinuța Dumitrean, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru.În schimbul acestui ajutor, Mihai Rotaru i-a dat lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii din Chitila, potrivit comunicatului DNA de atunci.

Casa Regală anunță programul funeraliilor Reginei Ana a României

Se SCHIMBĂ HARTA Europei

Acum, în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), se arată că Ioan Oltean este trimis în judecată doar pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Crinuța Dumitrean de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată opt inculpați, cei mai mulți fiind la data comiterii faptelor membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Dragnea, Ponta sau Dîncu?

Sergiu Diacomatu, la data faptelor vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum și Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru și Marko Atilla Gabor, membri ai aceleiași comisii, au fost deferiți justiției pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pentru complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni au fost trimiși în judecată omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, dar și evaluatorul Sergiu Negurici.

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 de metri pătrați situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce o determinase să inițieze și un proces.

"După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, în calitățile menționate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. De precizat este faptul că membrii comisiei cunoșteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă și nu avea probleme de sănătate", se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii susțin că membrii comisiei au fost sprijiniți în demersul lor infracțional și de Ioan Oltean, care avea relații cu Mihai Rotaru și cu președintele de la acea dată al ANRP, Crinuța Dumitrean. Sprijinul s-ar fi realizat prin inducerea, față de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a convingerii că aceștia ar putea să își piardă funcțiile în care fuseseră numiți politic.

Terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori față de prețul real, ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale în același cuantum pentru beneficiarul drepturilor litigioase.

Prima acuzație privind sacul cu 600.000 de euro a venit în urma unei declarații a unui preot de la respectiva parohie care e cercetat penal într-un alt dosar. Anchetatorii nu au reușit să obțină alte probe în susținerea aceste acuzații. Atunci, arestarea preventivă s-a respins.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.