Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriza din Ucraina: Peste 100 de germani luptă alături de separatişti

Peste 100 de cetăţeni germani, majoritatea etnici germani din Rusia repatriaţi după al Doilea Război Mondial şi foşti soldaţi ai Bundeswehr, s-au alăturat forţelor separatiste proruse din estul Ucrainei în lupta împotriva trupelor naţionale ucrainene, scrie "Welt am Sonntag".

Citeşte şi: O treime dintre ucraineni, pregătiţi pentru concesii în vederea încheierii războiului/ sondaj

Spre deosebire de jihadiştii germani care au plecat să lupte alături de gruparea teroristă Statul Islamic (SI) în Siria, cetăţenii germani care iau parte la conflictul din estul Ucrainei nu au a se teme că ar putea să dea socoteală în justiţie după ce revin acasă. Însă acest lucru s-ar putea schimba în curând, notează Mediafax.

"Atunci când germanii participă în asemenea conflicte, ei trebuie să fie pedepsiţi pentru organizarea unor activităţi teroriste", a declarat pentru Welt am Sonntag Stephan Meyer, un expert în afaceri interne din cadrul coaliţiei aflate la putere în Germania. El a cerut ca celor care participă în conflicte separatiste şi au dublă cetăţenie să le fie retrasă cetăţenia germană.

În Letonia, spre exemplu, militari care luptă pentru trupe străine riscă până la zece ani de închisoare. Însă legea se aplică tuturor cetăţenilor letoni care luptă împotriva suveranităţii unui stat internaţional recunoscut, scrie săptămânalul german în ediţia de duminică.

*****

Pe de altă parte, Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea faţă de "turismul de război" din Germania. Ambasadorul ucrainean la Berlin Andrei Melnik a declarat pentru Welt am Sonntag că a cerut Guvernului german să se asigure că cetăţenii germani "nu pleacă în estul (Ucrainei) sau participă la crime şi omoruri".

Guvernul german s-a declarat surprins de afirmaţiile Kievului potrivit cărora cetăţeni germani pleacă să lupte în conflictul din Ucraina. Procurorul general nu are suficiente dovezi în acest sens, precizează Berlinul într-un comunicat.

Însă Ministerul german de Interne a anunţat că există dovezi că cetăţeni germani participă "individual" la conflictul ucrainean, dar că nu deţine indicii despre motivaţiile acestora. "În cazul în care există vreo informaţie despre posibile călătorii ale unor persoane cu scopul de a participa la conflictul din Ucraina, acestea vor fi folosite pentru împiedicarea călătoriilor sau îngreunarea lor", a declarat ministerul citat de Welt am Sonntag.

Numeroşi tineri germani postează pe Internet fotografii în care apar purtând arme şi uniforme, lăudându-se cu participarea lor la conflictul din Ucraina. Un german a murit luptând pentru separatiştii proruşi, pe 12 februarie, potrivit unei cercetări efectuate de către săptămânalul german.

Cel puţin 6.000 de persoane au murit în conflictul din estul Ucrainei, o regiune în care insurgenţi proruşi încearcă să obţină autonomia faţă de Kiev. Un armistiţiu, semnat în februarie la Minsk, se află în vigoare, dar părţile se acuză reciproc de încălcarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.