Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ majoră în Elveția: cetățenii au respins referendumul susținut de Guvern

Elvetia

Elveţienii au respins duminică prin referendum reforma actualului sistem de pensii, conform unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne 53% la sută dintre cei care au votat pronunţându-se împotriva acestei reforme ce ar fi presupus în principal creşterea contribuţiilor la sistemul de pensii, care se confruntă cu dificultăţi în contextul scăderii populaţiei active, transmite AFP.

Citește și: Miza uriaşă a dosarului Belina: Liviu Dragnea, adevărata ţintă a DNA / COMENTARIU

Citește și: Traian Băsescu intervine în scandalul cu Ucraina: Acuzaţii dure la adresa lui Klaus Iohannis


Institutul gfs-bern, care a efectuat sondajul, a avertizat însă că rezultatul va fi foarte strâns, iar actuala estimare se află în marja de eroare. Totuşi, mass-media elveţiană dă ca sigură respingerea acestei reforme ce a fost susţinută de guvernul de la Berna, dar împotriva căreia s-au manifestat opoziţia de dreapta şi mediul de afaceri, întrucât una dintre măsuri ar fi implicat şi creşterea TVA-ului. 

Propunerile supuse votului populaţiei s-au referit la creşterea vârstei de pensionare pentru femei (de la 64 la 65 de ani - la fel ca în cazul bărbaţilor), creşterea contribuţiilor pentru pensii de la 8 la 8,3%, precum şi a deducerilor din salarii destinate protecţiei sociale, de la 10,25% la 10,55%. 

La fel ca în cazul celorlalte state vest-europene, din cauza natalităţii scăzute din ultimele decenii Elveţia se confruntă cu un fenomen al îmbătrânirii populaţiei, concomitent cu diminuarea populaţiei active.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.