Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ uriașă în topul partidelor: PSD a fost depășit la venituri

partid1

Partidele politice din România nu raportează toate cheltuielile din campania electorală, arată un studiu al Institutului pentru Politici Publice. Aceeași analiză arată că cele mai mari venituri raportate de un partid din România plasează UDMR pe primul loc al clasamentului, iar PSD pe locul doi.

Citește și: RECORD NEGATIV în Senat: Cea mai scurtă ședință s-a încheiat din lipsă de cvorum

Citește și: Guvernatorul BNR, anunţ ŞOC despre pensionare: 'O să depun documentele' - VIDEO

”În lipsa unei instituții care să aplice cu fermitate Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, partidele politice au tendința să se eschiveze de la obligațiile legale de raportare a cheltuielilor anuale, având un comportament mai degrabă indisciplinat fiscal, acest lucru în condițiile în care multe dintre persoanele juridice din România fac toate eforturile să respecte cu strictețe cerințele legale, la cea mai mică abatere fiind penalizate dur. Mărimea partidului nu pare a fi direct proporțională cu seriozitatea managementului financiar/respectarea obligațiilor legale. Promovarea de persoane competente și integre trebuie să reprezinte, pentru partidele politice din România, o preocupare cel puțin la fel de importantă ca și respectarea unei discipline financiare realizate în totală transparență. În lipsa acestor preocupări, partidele se vor îndepărta tot mai mult de electorat (constituency) inclusiv prin faptul că se dovedesc nepregătite să lărgească transparența veniturilor și cheltuielilor prin folosirea de metode moderne de strângere de fonduri.

Cea mai recentă evaluare a Institutului pentru Politici Publice (IPP), la 10 ani de la schimbarea cadrului legal privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în România, arată că partidele românești eșuează în îndeplinirea responsabilă a rolului de formatori ai unui comportament corect fiscal în România. Metodologia folosită în cea mai recentă evaluare a IPP care ne permite să tragem aceste concluzii este descrisă mai jos. Disciplina financiară nu pare instituționalizată, ci dependentă de schimbările persoanelor din conducerea partidelor, pe fondul eșecului total al Autorității Electorale Permanente în a se impune ca instituție respectată și intransigentă în orice derapaj sesizat, indiferent de forța politică a celui vizat.

Veniturile raportate de partidele politice

10.591.629 lei constituie, în medie, venituri anuale ale unui partid politic în România. În anii electorali se atrag cele mai multe venituri, de unde și nevoia justificată de transparență totală a încasărilor și cheltuielilor. În 2012, cele mai mari venituri au fost colectate de Uniunea Social Liberală (USL), respectiv de Partidului Democrat Liberal (PDL). Variațiile importante de venituri sunt în anul 2014 (alegeri europarlamentare și prezidențiale), dar și în anul 2016 (alegeri locale și parlamentare). Veniturile Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) se află într-un vizibil trend crescător, în anul 2016 aceasta înregistrând cel mai mare venit din rândul partidelor politice parlamentare de astăzi: 27.603.324 lei, pe locul 2 fiind clasat Partidul Social Democrat (PSD) – venit total de 26.328.718 lei. Pentru noi, o explicație ține de gradul de disciplină sporit al UDMR în a raporta veniturile încasate, spre deosebire de alte formațiuni care ar face orice numai să se eschiveze de la transparență”, arată Institutul pentru Politici Publice.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.