Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surprizele anului 2016: Mişcările pregătite de Tăriceanu, Geoană şi Oprea

strategie

Anul 2016 ar putea veni cu suprize importante pe scena politică, cu repoziţionări care ar înclina balanţa în direcţii diferite. Potrivit fostului jurnalist şi senator Sorin Roşca Stănescu, partidele conduse de Tăriceanu (ALDE) şi Geoană (PSRo) pregătesc o mişcare în cros. Schimbul de tabere nu ar modifica semnificativ raportul de forţe dintre PSD şi PNL, dar va contribui major la echilibrarea vieţii politice, sub aspect ideologic.

"Domnul Calin Popescu Tariceanu a ales, sub pretextul sustinerii USL, sa-i paraseasca pe liberalii, ai carui presedinte si prim-ministru a fost, pentru a se alia cu Victor Ponta. Dar Victor Ponta nu mai este presedintele PSD. Iar influenta sa in partid scade exponential. Este limpede ca Liviu Dragnea va initia un set diferit de politici. Iar Calin Popescu Tariceanu s-ar putea trezi, foarte curand, ca nu-si mai gaseste locul langa acest aliat. De mai multe ori, Victor Ponta a avansat idea conform careia Calin Popescu Tariceanu ar putea fi sustinut de majoritatea parlamentara in functia de prim-ministru, in momentul in care el se va decide sa demisioneze sau, intr-o forma sau alta, va fi ejectat de la Guvern. Numai ca daca acest eveniment se va petrece, cand se va petrece, Victor Ponta nu va mai putea, sub nicio forma, decide succesiunea. O va face Liviu Dragnea. Si, in niciun caz, in beneficiul lui Tariceanu. De aceea, nu intamplator, declaratiile politice ale liderului ALDE au inceput sa se nuanteze. Acesta lanseaza semnale, repetate si insistente, catre Cotroceni. Ramura de maslin trimisa presedintelui Iohannis ar putea avea drept efect o revenire, in preajma alegerilor de anul viitor, la nava-mama a PNL.

Mircea Geoana a fost pedepsit de catre Victor Ponta pentru a indraznit sa-si anunte disponibilitatea de a candida la alegerile pentru functia de preşedinte al PSD, imediat dupa victoria lui Klaus Iohannis. Practic, cel care a condus PSD mai multi ani, a fost, nu o data, ci de doua ori exclus de catre Victor Ponta. In aceste conditii, pornind de la convingerea ca viata sa politica nu s-a terminat, Mircea Geoana si-a incropit, in mare viteza, un partid. Ajutat fiind, mai mult sau mai putin discret, de catre dreapta liberala, careia a inceput sa-i inchine voturilor celor cativa parlamentari de care dispune. Dar astazi, in PSD, situatia s-a schimbat. Exista toate premizele ca si Mircea Geoana sa se intoarca la nava-mama. Un semnal ca asa ar putea sa stea lucrurile il constituie recenta luare de pozitie a prof. dr. Radu Golban, vicepresedinte PSRO, in chestiunea atat de controversata asupra vegherii macroeconomice a Romaniei. Pentru prima data in ultima vreme, intr-o chestiune de politica majora, punctele de vedere exprimate la varful PSD coincid cu pozitia adoptata la varful PSRO", afirmă Sorin Roşca Stănescu într-un comentariu remis redacţiei stiripesurse.ro.

Miscarea celor două partide, în sens invers, ar putea, în perspectivă, uşura şi sarcina UNPR, mai spune SRS. Dacă Gabriel Oprea va ajunge premier ne-interimar şi dacă îşi lărgeşte puţin discursul politic, în direcţia unui naţionalism luminat, ar putea încerca, la alegeri, marea cu sarea. Adică, să intre în cursă în nume propriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.