Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surprizele salarizării bugetarilor: Cum se schimbă veniturile în sănătate şi educaţie / DOCUMENT

salarii cheltuieli

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor, adoptată în şedinţa  Executivului, a apărut deja în Monitorul Oficial. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din ianuarie 2017. Impactul bugetar al aplicării actului normativ, pentru anul viitor, va fi de 2,6 miliarde de lei.

Lira sterlină e în cădere liberă față de dolarul american și EURO. Previziuni/ VIDEO

Aproximativ 650.000 salariați din cadrul tuturor familiilor ocupaționale vor beneficia, începând cu luna august 2016, de efectele restructurării sistemului de salarizare pentru personalul bugetar, prin aprobarea Ordonanței de Urgență care modifică și completează OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Răsturnare de situație la Brexit: Londonezii cer să rămână în UE

STIRIPESURSE.RO vă prezintă principalele modificări din salarizarea bugetarilor.

Cum se schimbă salarizarea pentru personalul cu funcţii din Sănătate?

content-image

Conform Ordonanţei, sunt propuse salarii de bază cuprinse între 4.100 lei și 5.105 lei pentru un medic primar și un medic primar dentist, între 2.036 lei și 2.535 lei pentru un farmacist, între 2.760 lei și 3.437 lei pentru un asistent medical, între 1.896 lei și 3.608 lei pentru un profesor. Cuantumul acestor salarii diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri.

content-image

Cum se schimbă salariile pentru profesori și personalul didactic auxiliar de la 1 august 2016?

Conform documentului, un profesor universitar pleacă de la un salariu de bază de 2.991 lei și ajunge la 6.935 lei, iar un asistent universitar pornește de la 2.095 lei și se oprește la 2.762 lei. Un rector va avea un salariu de bază între 7.662 lei și 8.819 lei, iar un decan va avea între 6.474 lei și 7.662 lei.

content-image

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, va avea un salariu de bază între 1.896 și 2.361 lei.

Un profesor debutant va avea un salari cuprins între 1.700 și 2.117 lei.

Un profesor universitar cu vechime în învățământ între 6-10 ani va avea un salariu de  bază între 2.991-3.465 lei, dar acesta va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

Franța și Germania fac anunțul CRUCIAL pentru Europa: Cum vor să transforme Uniunea Europeană

De asemenea, în cazul debutanților în educație salariile vor crește cu 10%, astfel încât să fie atrași de o carieră în învățământ.

Dacă salariile de bază stabilite în grila de salarizare sunt mai mici sau egale, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Potrivit Guvernului, se elimină inechitățile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ.

Pentru celelalte categorii de bugetari, vedeţi documentul ataşat: AICI!

Conform Ministerului Muncii, ordonanţa de urgență care are ca scop îndreptarea erorilor făcute în ultimii cinci ani în salarizarea sistemului bugetar. Documentul este elaborat în urma consultărilor avute cu reprezentanții tuturor familiilor ocupaționale.cheltuiala bugetară cu aplicarea noilor măsuri este estimată la 873 milioane lei în anul 2016 și 2,6 miliarde lei în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.