Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - ALDE, la un pas de SCINDARE: coaliția stă pe un butoi cu pulbere

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dragnea Tariceanu Constantin Tariceanu Dragnea

ALDE este pe un butoi cu pulbere, iar nervii vor exploda public în următoarea perioadă.Organizațiile județene fidele lui Călin Popescu Tăriceanu organizează întâlniri în forurile de conducere și adoptă rezoluții prin care solicită Congres extraordinar, modificarea statutului și alegerea unui președinte unic.

Citește și: CUTREMUR în ALDE: organizațiile cer CONGRES și președinte unic

Citește și: Traian Băsescu şi Alina Gorghiu și-au aruncat cuvinte grele în Senat: Replici DURE între ei / VIDEO

Conform statutului ALDE, este nevoie ca o treime din numărul total de organizații județene să adopte rezoluții asemănătoare pentru a obliga conducerea centrală să organizeze Congresul extraordinar. Conform surselor noastre, acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare, pentru că fidelii lui Tăriceanu au primit ”lumină” de la centru și acum pun în aplicare un plan mai elaborat.

Surse din ALDE ne-au explicat că acest conflict este unul mult mai vechi. Copreședintele Daniel Constantin este acuzat că a negociat cu PNL, încă dinainte de alegerile parlamentare, o dezertare în masă. Ar fi urmat să plece el și toți oamenii fostului Partid Conservator. Calculele din acel moment se făceau pentru o situație echilibrată, iar oamenii lui Daniel Constantin ar fi fost cei care asigurau numărul de voturi pentru un Guvern condus de PNL.

Această variantă a picat, dar tensiunile interne au rămas. Imediat după alegeri a început tensiunea politică generată de OUG 13 și protestele de stradă. Surse din ALDE susțin că Daniel Constantin a solicitat semnarea protocolului între PSD și ALDE, conform căruia deciziile în interiorul alianței se iau numai în urma unei întâlniri a președinților. Dacă Liviu Dragnea nu accepta această variantă, Daniel Constantin și oamenii săi ar fi urmat să demisioneze din ALDE.

În acel context politic, cu zeci de mii de oameni care cereau demisia Guvernului, ar fi fost o lovitură devastatoare pentru PSD și aripa lui Tăriceanu din ALDE. Demisia vicepremierului și copreședintelui partidului care asigură majoritatea confortabilă a PSD în Parlament ar fi putut da naștere la un val de turbulențe care nu mai puteau fi controlate de nimeni. Astfel, Dragnea și Tăriceanu au fost de acord să îl coopteze și pe Daniel Constantin în procesul de decizie.

Spiritele s-au mai calmat, dar Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu au uitat ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni. Din acest motiv, Tăriceanu și-a adunat fidelii și forțează Congresul extraordinar, chiar cu riscul că Daniel Constantin și aripa PC ar putea pleca din partid.

În noul context politic, nu toți parlamentarii care provin din fostul PC îl vor însoți pe Daniel Constantin. În timpul protestelor de stradă, o astfel de mutare ar fi putut conduce la dărâmarea Guvernului, ceea ce ar fi fost o mișcare cu adevărat bombă, dar acum plecarea lor ar însemna doar o lovitură dată coaliției de guvernare, care are însă resurse să se regenereze.

Congresul ALDE ar urma să se desfășoare destul de aproape de cel al PNL. În rândul liberalilor sunt mulți nemulțumiți, care vor căuta să plece după Congres. Tăriceanu îi așteaptă cu ușile deschise și astfel va completa golul lăsat de Daniel Constantin și oamenii săi. Ba mai mult, va fi președinte unic al partidului și va lua toate deciziile fără opoziție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.