Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Calculele PNL și PSD: scorurile care duc guvernarea în Modrogran sau în Kiseleff

portalsm.ro
sah

Bătălia în această campanie electorală se duce în mai multe puncte nevralgice, dar unul dintre acestea este Capitala. Atât PNL, cât și PSD trag tare pentru a coagula cât mai multe voturi în București, pentru că scorul de aici constituie un trend politic important.

La momentul actual, estimările celor două partide arată că PSD va fi marele campion al Capitalei și are potențial să obțină peste 50%. Conform surselor noastre, cei de la PSD au potențialul de a depăși scorul de la alegerile locale, mai ales că acum au și primarii în funcție.

Citește și: Liviu Dragnea lansează ACUZAȚII EXTREME: Ce se pregătește în sediul Guvernului pentru alegeri /VIDEO

Citește și: SCANDAL monstru cu Traian Băsescu la Realitatea TV: 'Ești un TRĂDĂTOR'

Citește și: Crin Antonescu face DEZVĂLUIRI despre mandatul de o lună ca președinte al României

Pentru liberali, Capitala este o piatră de moară, dar pe studiile lor înregistrează o creștere față de alegerile locale. Conform surselor din PNL, liberalii ar putea obține un scor de peste 20% în București, ceea ce ar reprezenta un salt față de locale.

La nivel național, cele două partide au județe în care studiile le arată că vor crește față de alegerile locale, dar și zone în care vor înregistra o scădere. Conform surselor liberale, PNL va înregistra creștere în 5-7 județe, dar va exista și un regres în 3-4 județe.

Conform surselor social-democrate, PSD va înregistra creștere în 7-8 județe față de alegerile locale, dar și o scădere în 4-5 județe. Creșterea va fi înegistrată în județele unde majoritatea în Consiliul Județean este asigurată de PSD+ALDE.

În fine, ultimul calcul pe care și-l fac partidele este cel la nivel național. Liberalii își fac planurile de guvernare, iar calculul la PNL arată cam așa: dacă liberalii obțin 32-33% și USR ajunge la 8-9%, atunci șansele de formare a majorității sunt destul de mari. În această alianță va intra și UDMR, dar și minoritățile naționale. Așadar, cu un PNL+USR la 41-42% + UDMR la un 5% și minoritățile naționale care înseamnă 3% se ajunge la 49-50% pe vot direct. La acest scor se adaugă procentele obținute din reditribuire, ceea ce înseamnă mult peste 50%.

La PSD calculul arată altfel. Social democrații speră să obțină pe vot direct peste 40% și partenerii de la ALDE să scoată 7-8%. La această alianță s-ar putea adăuga sprijinul minorităților naționale, iar cu procentele obținute la redistribuire, atunci se va ajunge la mult peste 50%.

***Atenție! Calculele PSD și PNL au fost realizate plecând de la ipoteza că PMP nu face pragul electoral și vor rămâne multe procente de redistribuit, aproximativ 10%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.