Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Cât mai costă un loc de parlamentar

Partidele politice sunt prinse în vâltoarea listelor și fiecare își caută oamenii cei mai potriviți pentru a-și maximiza șansele de câștig la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Citește și: Poze INCENDIARE cu procurorul din dosarul lui Victor Ponta: Cu ce se ocupă omul DNA / FOTO

Citește și: Președintele Uniunii Judecătorilor face dezvăluiri incendiare: SRI veghează atent asupra justiției

Pentru că o campanie electorală este foarte costisitoare, liderii partidelor au impus tarife pentru cei care doresc să fie pe locuri eligibile. Pe piața listelor un loc eligibil a ajuns să coste între 50.000 de euro și 70.000 de euro, în funcție de partid, dar și de locul pe care aceștia îl vor ocupa pe liste.

Actuali parlamentari, de la mai multe partide, au confirmat pentru STIRIPESURSE aceste sume, însă sub protecția anonimatului. Sumele se duc la partid, dar sub nicio formă acești bani nu trec prin contabilitate. ”Mie mi-au cerut 60.000 de euro pentru un loc eligibil. Dacă revin în Senat, în patru ani câștig 80.000 de euro, așa că nu fac nicio afacere, așa că nu le voi da banii ăștia”, ne-a spus un senator, cu multă experiență în Parlament.

Un deputat ne-a confirmat și el sumele care se vechiculează prin piață. ”Să știți că depinde și de zona țării, de scorul de acolo. Mie, în Moldova, mi-au cerut 50.000 de euro, dar aici stăm foarte bine, partidul va câștiga fără probleme”, ne-a explicat un deputat.

Sumele ar putea să pară foarte mari însă dacă ne uităm la ultimul dosar al lui Victor Ponta, procurorii acuză că în 2012, Sebastian Ghiță ar fi dat 220.000 de euro pentru a fi pe liste la parlamentare, asta în condițiile unui USL extrem de puternic, care avea multe locuri eligibile.

Tot prin piața politică se vorbește despre așa numiții ”sponsori de listă”. Aceștia sunt oameni de afaceri, extrem de potenți, la prima candidatură și care își vor plăti mult mai scump accederea pe liste pentru a compensa ”vedetele” care trebuie să fie obligatoriu în joc și care nu vor cotiza la nivelul celorlalți. La ”sponsori” sumele sunt deja cu cinci zerouri și urcă consistent, pentru că partidul își asumă riscuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.