Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Dan Șova stă să pice

sova

Fără prietenul Victor Ponta la butoanele puterii, Dan Șova e pe cale să fie sacrificat și dat pe mâna DNA.

DNA a cerut Senatului reținerea și arestarea preventivă a apropiatului lui Victor Ponta într-un nou dosar. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Procedura va începe luni în Senat și se va termina cu un vot în plen cu privire la solicitarea DNA. Este nevoie de votul majorității senatorilor prezenți pentru încuviințarea reținerii și arestării.

Surse politice consultate de ȘTIRIPESURSE.RO ne-au prezentat următoarele variante:

Varianta 1 - Alianță formată din PSD și PNL

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că sub mandatul său de președinte partidul va vota toate cererile procurorilor și chiar s-a exprimat în favoarea păstrării imunității parlamentare doar pentru vot și pentru declarațiile politice. PNL a declarat la rândul său că va vota favorabil solicitările DNA. Însumate, grupurile senatoriale PSD (60 de membri) si PNL (59 de membri) însumeaza 119 voturi din totalul celor 165 de senatori, situație în care Dan Șova nu are nicio șansă să scape de solicitarea DNA. În special liberalii vehiculează această variantă.

Varianta 2 - Șova stă la mila lui Gabriel Oprea

Dacă toți senatorii PSD (60 de membri) si ALDE (11 membri) voteaza impotriva solicitării DNA, ei aduna 71 de voturi. Majoritatea din Senat care-i asigura liniștea lui Dan Șova este de 84 de voturi, ceea ce înseamnă că Dan Șova mai are nevoie de minim 13 voturi. În această situație intră în joc UNPR. Cu cei 21 de parlamentari ai săi, Gabriel Oprea îl poate salva sau îl poate îngropa pe Dan Șova, bunul prieten al lui Victor Ponta.

Mai există o variantă în care intră grupurile mai mici din Senat. PSRO (3 membri), PPU (2 membri), UDMR (8 membri) si PMP (un membru) adună 14 voturi. Cu aceste voturi, Dan Șova s-ar putea salva teoretic însă trebuie să se întrunească mai multe situații: să vină la vot absolut toți senatorii, nimeni să nu fie în vreo deplasare oficială, nimeni să nu fie în concediu medical, nimeni să nu chiulească și absolut toți, fără excepție, să voteze împotriva cererii DNA de reținere și arestare. Un asemenea scenariu are șanse mici, aproape spre zero, să devină realitate.

Varianta 3 - PSD se fracturează

Cea mai vehiculată variantă, pe surse, este că vom asista la un vot “spart” al PSD, acest lucru însemnând fie absențe social-democrate, fie voturi pentru solicitarea DNA, situație în care lucrurile vor scăpa de sub control în defavoarea lui Dan Șova.

Surse din PSD consultate de STIRIPESURSE.RO vorbesc despre faptul că în comparație cu primul vot în cazul Dan Șova, atunci când PSD-istul a scăpat de solicitarea DNA, situația nu-i este acum la fel de favorabilă: PSD l-a pierdut pe Ilie Sârbu, prietenul său Victor Ponta nu mai este nici președinte PSD și nici premier, fosta coalitie de guvernare nu mai este la fel de solidă, iar PSD stă sub presiunea ‘străzii’ care ar taxa extrem de dur un vot împotriva DNA. Sursele citate au precizat că în situația mult mai favorabilă din trecut, Dan Șova a adunat doar 72 de voturi în favoarea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.