Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Liviu Dragnea merge până la capăt în Parlament

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunța constituirea unei comisii de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009, ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic, dezvăluiri care aruncă o umbră de îndoială asupra corectitudinii alegerilor.

La această intenție, Liviu Drangea a primit un răspuns de la procurorul general, cel care a anunțat că Parchetul General începe o anchetă pe același subiect. Conform legii, în momentul în care începe o anchetă penală, o comisie parlamentară de anchetă își oprește lucrările.

Citește și: Augustin Lazăr intră în joc: BLOCAJ pentru Dragnea și Tăriceanu, anchetează alegerile din 2009

Surse din PSD ne-au explicat că Liviu Dragnea nu vrea să renunțe, în ciuda anunțului făcută de procurorul general. Calculele politice pentru această comisie parlamentară au implicații prea mari.

În primul rând, este vorba despre audierea în Parlament a unor vârfuri din sistemul de justiție, trofeul major fiind Laura Codruța Kovesi, cea despre care Andronic scria că a fost acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidențiale și care a vorbit de două ori la telefon cu ”domnul președinte”.

În al doilea rând, PSD urmărește un plan cu bătaie mai lungă prin această comisie de anchetă. Dacă se va dovedi că alegerile au fost fraudate în favoarea lui Traian Băsescu, atunci liderii PSD vor putea ieși public să acrediteze ideea că partidul ar fi câștigat și alte alegeri prezidențiale, dar sistemul s-a opus. Miza este crearea unei anumite percepții în spațiul public pentru alegerile prezidențiale din 2019.

Una dintre posibilele strategii pentru continuarea comisiei de anchetă a fost enunțată de președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, cel care spunea că PSD ar putea schimba puțin obiectivele comisiei parlamentare pentru a nu se mai suprapune cu ancheta Parchetului General.

Citește și: PSD răspunde la mutarea făcută de Augustin Lazăr: 'Îl lăsăm cu buzele umflate'

Aceasta ar fi o variantă, dar liderii PSD iau în calcul și altele, inclusiv constituirea comisiei, organizarea a două, trei ședințe în care să fie invitați toți martorii cheie, inclusiv Laura Codruța Kovesi, Traian Băsescu, Gabriel Oprea sau George Maior, iar apoi materialul ar urma să fie trimis către Parchetul General, conform legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.