Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse - Scenariul optimist al PNL pentru guvernare. Rolul crucial al unui fost lider PSD în ecuație

palatul victoria

Liberalii  speră încă  că  vor  apuca  după alegeri frâiele guvernării.  Dacă realiștii  din partid speră la un scor de cel mult 27-28%,  cei mai optimiști  liberali mizează pe un scor trecut  de pragul de 30%, pe  concursul  formațiunilor mici care vor intra  în parlament, dar și pe unele jocuri de culise  din interiorul  ALDE  și  PSD care să le aducă noi parlamentari în rândurile  mult  doritei majorități în viitorul legislativ.

Vezi și: Klaus Iohannis, mesaj înainte de alegeri: 'Îi îndemn pe concetățenii mei...'/ VIDEO

Vezi și: Rareș Bogdan lansează informația care CUTREMURĂ scena politică

În ultima  săptămână de campanie,  liderii liberali au marșat pe tactica  aducerii  a cât mai mulți  români la urne prin prezentarea   tabloului apocaliptic pe care l-ar putea induce  instaurarea unei  guvernări PSD-ALDE.  O prezență cât mai ridicată la alegerile parlamentare asigură liberalilor   și scorul  prin care pot să rămână în cărțile viitoarei  guvernări, dar și accesul unor formațiuni mai mici precum USR și PMP.   Mai mult, o prezență care se apropie de 45% la nivel național, oferă șansa mult dorită de a a înregistra  cel puțin același scor la locale , de 32%,  situație în care la  majoritatea  mult  dorită  și-ar putea aduce  contribuția și alți actori politici care  joacă la dublu în interiorul ALDE și PNL, susțin surse liberale pentru stiripesurse.ro.

În prezent, la nivel public, conducerea liberală flutură doar varianta unei  guvernări alături de USR și, eventual, UDMR. Nimic nu este  asumat clar  când  vine  vorba de  PMP, formațiunea  condusă de Traian Băsescu, a  cărui intrare în viitorul Parlament ar  putea  înclina balanța în favoarea unui Cabinet Cioloș 2.  Recent,  preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a declarat că dialogul pentru formarea unei majorităţi ar trebui purtat cu toate partidele care trec pragul electoral, mai puţin cu PSD, dar inclusiv  cu PMP, dacă va  trece  pragul electoral. Buşoi o contrazice pe Alina Gorgiu, care a declarat că, dacă PMP "intră în Parlament este o variantă de nefrecventat de către PNL".

De pe margine,   Traian Băsescu asistă, râzând,  la declarațiile  contradictorii emise pe mai multe  voci din zona PNL și se limitează să le  arunce un singur avertisment. “Este adevărat, și doamna (Alina) Gorghiu, pe unde poate, strigă că ea nu vrea cu PMP-ul. Mă rog, nu aș vrea să i se întâmple ca la alegerile locale când ne căuta, dar prea târziu”, a spus Băsescu.

În culise însă,   liberalii nu doar  că l-ar primi pe Băsescu cu brațele deschise, dar mizează și pe aportul viitorilor parlamentari ALDE pentru a consolida o eventuală majoritate parlamentară. Așa  cum  stiripesurse.ro a arătat,   deja  s-au purtat  o serie  de tratative cu  fostul liberal  Daniel Chițoiu în acest sens, dar care nu angajează întregul ALDE.    Apropiații  lui Tăriceanu îi cunosc de ceva  vreme planurile.

"Chițoiu acționează de capul lui. Se vrea la guvernare  cu orice  preț, nu-l interesează dacă  se va  întâmpla cu sau fără Tăriceanu alături. De asta și-a lăsat toate opțiunile deschise. Dacă PSD va  obține cu ALDE majoritatea, nu va  avea  curaj  să plece, pentru că  nimeni nu-l va urma. Dacă PNL va lua peste 30%, mai mult ca  sigur că  va încerca  să rupă ALDE și să plece  cu o parte din parlamentari la PNL.  Dar  suntem pregătiți și pentru un astfel de scenariu,  cea mai mare  parte din noi vor rămâne  alături de Tăriceanu", ne-a dat asigurări un vicepreședinte  ALDE sub imperiul anonimatului.

Chiar dacă Chițoiu a reacționat  vehement, acuzând   existența unei campanii de dezinformare  orchestrată de PNL împotriva sa,  surse liberale  ne-au informat că discuțiile avute au avansat până la  funcții și poziții în viitoarea formulă de Guvern. "Ne-a cerut  două portofolii de miniștri în schimbul voturilor cu care  va veni", ne-au explicat sursele citate.

Liberalii nu mizează însă numai pe posibila defectare a a lui Chițoiu și tovarășilor acestuia din ALDE. Daniel Constantin și ai  săi  foști conservatori ar  constitui  premiul cel mare, dar  totul depinde de  cum va  juca un personaj din interioul ... PSD.

"Constantin nu ascultă decât de un singur om și acela este... știți voi cine. Iar acesta nu are niciun interes să-l vadă pe Dragnea câștigător în competiția pentru Palatul Victoria cu aportul ALDE, ci mai degrabă să-l împiedice.  Dacă PSD  câștigă alegerile și dă Guvernul, Ponta spune adio unei eventuale reveniri în fruntea PSD în următorii ani. În cazul în care social-democrații nu pot să facă majoritatea parlamentară necesară, atunci poziția  lui Dragnea  se va șubrezi în interiorul partidului său și unii își pot lua  revanșa.  Așa că dacă Daniel Constantin primește verde, putem rupe 70% din parlamentarii ALDE", ne-au  dezvăluit sursele citate adevărata miză a jocului pe două fronturi dus în direcția ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.