Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de migranţi SAR GARDUL în Europa

Trei sute de migranţi au forţat, în noaptea de duminică spre luni, frontiera enclavei spaniole Ceuta venind dinspre Maroc, la trei zile după intrarea masivă a 498 persoane, a anunţat prefectura locală, citată de AFP, potrivit agerpres.

Câteva sute de tineri migranţi de origine africană au forţat gardul cu o înălţime de şase metri care înconjoară enclava, înainte de a sărbători în plină noapte intrarea în enclava spaniolă, strigând 'Mulţumim lui Allah' şi 'Sunt în Europa', conform publicaţiei locale El Faro de Ceuta.

Citeşte şi: Mesajul care dă fiori reci Europei: Noile rachete ruseşti vor STRĂPUNGE orice scut antirachetă

Supravegherea acestei frontiere terestre cu o lungime de 8 km este asigurată de Spania şi Maroc, dar ţara africană, aflată în relaţii glaciale cu Uniunea Europeană, a ameninţat cu relaxarea controlului asupra migranţilor.

Incidentul de luni din Ceuta coincide cu un summit franco-spaniol ce are loc Malaga, din sudul Spaniei.

În plină stradă, sute de tineri care au reuşit să treacă în Ceuta au început să strige 'Viva Espana'. Alţi câţiva păreau răniţi, având hainele rupte şi mâinile pline de sânge.

''Asaltul colectiv asupra barierei s-a produs în jurul orei locale 03:30 (05:00 GMT). Trei sute au intrat, iar un număr dublu a încercat'' să forţeze frontiera, a indicat un purtător de cuvânt al Gărzii Civile.

Incidentele de vineri şi luni din Ceuta sunt cele mai grave după ce gardul din jurul enclavei a fost reînălţat în 2005, în contextul unui diferend care opune Marocul şi Uniunea Europeană (UE) cu privire la interpretarea unui acord de liber schimb privind produsele agricole şi peştele.

Într-o decizie dată la finalul anului trecut, Curtea de Justiţie a UE a decis că Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă controlată de Maroc, nu i se aplică acordul respectiv.

Citeşte şi: Vicepreședintele SUA, întâlnire importantă cu liderii UE și NATO

Ulterior, mai multe asociaţii susţinătoare ale Frontului Polisario, care militează pentru independenţa Saharei Occidentale, au contestat activităţile comerciale între Maroc şi ţări europene cu produse provenite din Sahara.

Cele două enclave spaniole din Maroc, Ceuta şi Melilla, sunt deseori folosite ca puncte de intrare în Europa de către imigranţii africani, care fie încearcă să escaladeze gardurile de frontieră, fie încearcă să înoate de-a lungul coastei. În luna ianuarie, în enclava Ceuta au intrat circa 1.100 de migranţi, dintre care majoritatea au fost returnaţi în Maroc.

Spania a fost criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului pentru că permite ca unii imigranţi să fie întorşi imediat în Maroc în astfel de cazuri. Organizaţiile susţin că ocolirea procedurilor de expulzare mai lungi nu le oferă imigranţilor oportunitatea de a cere azil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.