Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Syriza si criza stangii si a sindicalismului romanesc. Cazul Wizz Air

Mai intai povestea angajatilor Wizz Air, asa cum a aparut ea in presa:

"Compania aeriană Wizz Air, numărul unu pe piaţă după numărul de pasageri transportaţi, a concediat 19 angajaţi, după ce a decis mutarea unei aeronave de la baza operaţională din Bucureşti pe fondul scăderii cererii, informează compania. "Cum în momentul de faţă nu sunt poziţii disponibile în cadrul reţelei, nu am putut redistribui angajaţii în interiorul companiei. Reducerea numărului de angajaţi, deşi regretabilă, este inevitabilă. Concedierile au fost făcute conform codului românesc al muncii", au declarat oficialii companiei.

"Am făcut plângeri penale împotriva tuturor celor care au semnat deciziile de concediere (a angajaţilor companiei Wizz Air - n.r.) pentru abuz în serviciu, iar mai departe o să contestăm aceste decizii la tribunal. Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat acolo este, fără îndoială, un atac la dreptul fundamental de sindicalizare, drept prevăzut de Constituţie, de Legea dialogului social, iar pe cale de consecinţă vom acţiona în instanţă", a declarat Costel Gîlcă, avocatul sindicatului Aerolimit Professional.

Wizz Air transportă anual în şi din România peste trei milioane de pasageri. Wizz Air, compania deţinută de fondul american de investiţii Indigo Partners, nu are o entitate juridică pe piaţa locală, serviciile fiind facturate la compania înregistrată în Ungaria.

"Afirmaţiile conform cărora angajaţii au fost concediaţi în mod nejustificat în baza apartenenţei la sindicat sunt complet nefondate. Compania este, totodată, dezamagită de faptul că anumiţi foşti angajaţi au apelat la afirmaţii false şi la interpretarea eronată a motivelor legale ale încheierii contractelor acestora. În plus, compania îşi arată îngrijorarea cu privire la faptul că o serie de angajaţi s-au plâns de comportamentul ameninţător şi de intimidare al reprezentanţilor sindicatului, care caută noi membri. Este posibil, aşadar, ca angajaţii să fi pornit propia lor campanie prin care comunică sindicatului că acţiunile sale nu sunt susţinute de mulţi angajaţi din cadrul bazei. În acest caz, acesta este mesajul pe care sindicatul trebuie să-l respecte." (businessmagazin.ro)

E foarte greu de stabilit unde cade media dreptatii in conflictul de munca de la Wizz Air. E, desigur, o coincidenta intersanta in faptul ca 19 angajati ai unei companii infloritoare - pentru care costurile de personal sunt esentiale in profitul final - cad victime ale unei reorganizari neasteptate chiar in perioada in care incearca infiintarea unui sindicat. E o coincidenta bizara in faptul ca sindicatul nu se mai organizeaza si ca initiatorii lui sunt trimisi in judecata. Si e doar o simpla coincidenta in faptul ca, dupa reorganizare, compania isi revine imediat si reincepe angajarile.

Doar ca astfel de coincidente spun cate ceva despre forta si relevanta stangii si a miscarii sindicale in Romania. Ambele sunt apa de ploaie: sindicatele sunt imbatranite, intepenite in nostalgia negocierilor pedeseriste cu Nicu Vacaroiu (ce epoca de aur!), iar stanga lui Ponta da din solduri in discotecile din Dubai. In fata unei corporatii dispuse sa-si apere interesele cu orice pret, nici bautorii de Chivas din PSD, nici batraneii zaharisiti de prin confederatiile sindicale nu au nici cea mai mica sansa. Iar tinerii din generatia de 20-40 de ani nu vor avea in acesti ani nicio protectie reala din partea celor care fac din apararea lor o profesiune de credinta sociala sau politica. Vor fi pulverizati de avocati destepti si bine platiti.

Nu sunt om de stanga si sunt departe de a face din lupta cu "corporatiile hraparete" un obiectiv politic. Dar absenta totala a sindicatelor si a stangii din propria lor vocatie, din propria lor viata ideologica, cred ca ar trebui sa ne ingrijoreze pe toti. Pentru ca, in lipsa reprezentantilor moderati ai celor care doresc sa munceasca legal, onest, cu drepturi cunoscute si previzibile, putem ajunge rapid la solutii radicale precum Syriza.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.