Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tabloul corect al R. Moldova în acest moment

moldova-proteste-chisinau

Adevărul:

Problema majoră a R. Moldova este că soluţiile pe termen mediu şi lung nu se pot rezuma la lupta împotriva corupţiei şi a bunei guvernări. Structural, criza R. Moldova este mai adâncă. Toţi cei care cred altceva omit câteva lucruri simple. Iată tabloul corect al republicii în acest moment.   PIB-ul Republicii Moldova este cam de 110 miliarde de lei moldoveneşti pe an (la cursul actual cam 5,5 miliarde USD). Importurile Republicii Moldova s-au cifrat pe 11 luni la 3,6 miliarde USD iar exporturile la 1,8 miliarde USD adică a rezultat un deficit comercial de 1,8 miliarde USD pe 11 luni adică de 2 miliarde USD pe an: 36% din PIB!   Economia Republicii Moldova este structural dezechilibrată cu o pondere a industriei în PIB de 2 ori mai mică decât media europeană (12 procente faţă de 25) şi cu o pondere a agriculturii de 5 ori mai mare decât media europeană (15 procente faţă de 3). Republica Moldova nu are resurse minerale, nu are ieşire la mare sau surse importante de apă, nu se află pe rute comerciale importante şi şi-a pierdut probabil, de facto, o treime din populaţia care a plecat de acasă la muncă. Mult timp remiterile celor plecaţi la muncă au reprezentat un colac de salvare, aducând prin aceste transferuri cam un sfert din PIB. Acest lucru nu mai este posibil pe fondul crizei adânci şi de durată care macină şi va măcina mult timp Federaţia Rusă, destinaţia favorită a celor plecaţi la muncă în străinătate; remiterile cetăţenilor plecaţi la muncă în străinătate au scăzut anul acesta cu cel puţin 10% (la sub 1,2 miliarde USD)... Singura speranţă pentru plata pensiilor şi a salariilor pentru câteva luni este reprezentată de prima tranşă a împrumutului românesc (60 de milioane EURO dintr-un total de 150 milioane EURO), împrumut însă condiţionat în primul rând de apropierea de un acord stand-by cu FMI.
Toate aceste cifre sunt indicatori care converg spre o realitate crudă şi nerostită până acum cu suficient curaj: R. Moldova este nefuncţională „by default”, ea nu poate să reprezinte un model de stat funcţional. Perioada sovietică, respectiv perioada apartenenţei la România Mare au fost perioade faste ale teritoriului dintre Prut şi Nistru datorită apartenenţei la o piaţă mare, devoratoare de resurse şi produse agricole, în care dezechilibrele se finanţau de la bugetele centrale...
În aceste condiţii este evident că pentru a asigura supravieţuirea propriilor locuitori, R. Moldova este „condamnată” să facă parte dintr-o comunitate economică extinsă care, însă, nu poate fi nici Uniunea Europeană (neinteresată de extindere şi plictisită de un Est problematic şi enigmatic) şi nici Federaţia Rusă (obosită să tot integreze şi să susţină regimuri marionetă de genul celui de la Tiraspol - Federaţia Rusă se luptă astăzi cu generalul „piaţă (a carburanţilor)” şi nu poate obţine nici măcar un armistiţiu...
Fără a fi un mare jucător la nivel global, România este totuşi a 45-a economie a lumii, este singura care are resurse de răbdare şi entuziasm în „problema moldovenească”, este singura condamnată să aibă oricând un plan pentru teritoriul şi populaţia dintre Prut şi Nistru.    România este practic pusă în situaţia de a scoate o mică parte din cel 80 miliarde Euro (pe care doarme într-o linişte improprie într-o lume atât de dinamică) şi să o pună la lucru în vederea adaptării republicii Moldova la spaţiul economic românesc şi în vederea integrării reale în economia europeană.

România Liberă:

Încă o dată, liderul PSD, Liviu Dragnea, blufează atunci când amenință cu boicotarea alegerilor locale în cazul în care guvernul ar modifica legea electorală în sensul alegerii primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi de scrutin. Guvernul trebuie să meargă înainte cu modificarea legislației și să răspundă cacealmalei lui Dragnea. Singurul lucru pe care va reuși să-l delegitimeze PSD prin acest boicot este PSD însuși, ceea ce este mai degrabă o veste bună. Liviu Dragnea știe că dacă președintele Iohannis și prim-ministrul Cioloș și-ar dori cu adevărat să schimbe legea atunci nimic nu le-ar sta în cale și ar putea-o face fie prin ordonanță de urgență fie prin asumare de răspundere, iar PSD nu va putea face nimic în acest sens. Dragnea știe acest lucru pentru că el însuși a recurs la cele mai nedemocratice mijloace pentru a-și atinge scopurile și a călcat în picioare Constituția fără să stea pe gânduri și fără remușcări... Boicotarea alegerilor reprezintă, în esență, internaționalizarea sau măcar europenizarea crizei politice interne. Cuvântul cheie în acțiunea de boicotare a alegerilor este „credibilitatea internațională” iar problema lui Dragnea este că PSD nu are așa ceva. Scopul boicotului ar fi să prezinte România ca o nouă Ungarie sau o nouă Polonie, o țară unde drepturile și libertățile democratice sunt amenințate de o conducere de dreapta, populistă și anti-liberală.

Ziarul Financiar:

Deşi fac analize peste analize, bancherii nu au venit la nivelul opiniei publice cu cifre şi exemple concrete de evoluţie a unui credit, care să arate ce se va întâmpla dacă Legea dării în plată intră în vigoare. Până acum au fost numai vorbe aruncate de-o parte şi de alta. Dacă va creşte avansul, cererea de credite va scădea. În acest caz şi preţul apartamentelor ar putea să scadă până la un nivel care să acopere avansul pe care îl are un client. De la 60.000 de euro, preţul poate să scadă la 50.000 de euro. În acest caz, dezvoltatorii şi cei care vor să vândă apartamentele pierd. De partea cealaltă, băncile pierd clienţi, dar sunt mai sănătoase pentru că riscul este mai bine acoperit. Clienţii vor plăti un preţ mai mic per apartament, dar trebuie să stea mai mult cu părinţii, până strâng avansul.
Opinia publică are nevoie de astfel de analize care să arate cum va evolua piaţa în fiecare variantă, ceea ce nu există.
Nici până acum băncile nu au venit cu un calcul al lor, care să arate pe fiecare an şi pe fiecare lună cine a plătit mai mult: un client care a luat un credit în franci, euro sau lei.
Încuiaţi în birouri, bancherii trăiesc cu cifrele alături, dar le ţin pentru ei. Şi sunt extrem de nervoşi când lumea nu îi mai crede pe cuvânt nici când pun în faţa unui client un contract (este de presupus că acel contract este perfect din toate punctele de vedere, inclusiv din cel al consumatorului), nici când spun clienţilor că îşi retează viitorul pentru că fără bănci şi fără credite nu pot trăi.
Şi nu este vina clienţilor că nu mai au încredere în bănci, ci mai mult în Zamfir şi Piperea.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.