Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii dezmint orice implicare în atentatele sângeroase din Kabul

twitter.com
kabul afganistan explozie

Liderul reţelei Haqqani, aliată a talibanilor afgani, a dezminţit orice implicare în seria de atentate care au avut loc recent în Afganistan, printre care unul foarte sângeros la Kabul, reafirmând poziţia insurgenţilor contestată de numeroşi observatori, informează luni AFP, potrivit agerpres.

Guvernul afgan a acuzat reţeaua Haqqani pentru atentatul devastator cu camion-capcană în care au fost ucise peste 150 de persoane în cartierul diplomatic din Kabul, la 31 mai, cel mai sângeros atac din capitala afgană după 2001.

Israelul îi PEDEPSEŞTE pe palestinieni şi TAIE CURENTUL în Gaza

Talibanii au respins orice responsabilitate la puţin timp după explozie. Numărul doi al conducerii lor, Sirajuddin Haqqani, de asemenea lider al reţelei cu acelaşi nume, a reiterat această dezminţire într-un mesaj audio postat duminică online, pe site-ul insurgenţilor.

'Am condamnat deja' atacurile, a declarat el. Mişcarea talibană 'nu este implicată'. 'Duşmanul vrea să-i discrediteze pe mujahedini şi să creeze o distanţă între popor şi mujahedini', a acuzat el.

Atentatul a declanşat proteste din partea locuitorilor exasperaţi de violenţe şi a dus la confruntări care s-au soldat cu patru morţi, la 2 iunie. Apoi, au fost luate drept ţintă funeraliile unui protestatar, atac soldat cu şapte morţi.

Dezminţirea din partea talibanilor a fost primită cu scepticism de numeroşi observatori. 'În pofida dezminţirilor categorice din partea talibanilor, atentatul are toate semnele unui act comis de mişcarea lor', a notat Borhan Osman, de la Reţeaua de Cercetători cu privire la Afganistan (AAN).

El a subliniat 'aptitudinea operaţională a mişcării şi capacitatea ei logistică de a planifica şi executa un asemenea atac'.

Aleksei Navalnîi, ARESTAT înaintea unui miting masiv la Moscova

Haqqani a dezminţit orice implicare într-un atac comis lângă marea moschee Herat (vest), care s-a soldat cu 7 morţi la 3 iunie. 'Chiar dacă asemenea incidente au avut loc în trecut, noi ne-am cerut scuze şi le-am cerut oamenilor să ne ierte', a subliniat Haqqani.

După atentatul cu camion-capcană comis la Kabul, continuă protestele sit-in în cel puţin şase locuri din capitala afgană, dintre care unul lângă locul exploziei, şi la care manifestanţii cer demisia guvernului.

În încercarea de a pune capăt acestei mobilizări, guvernul afgan a demis duminică doi înalţi responsabili ai serviciilor de securitate, printre care şeful poliţiei din Kabul, pentru moartea unor protestatari în timpul ciocnirilor cu poliţia, la 2 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.