Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taormina s-a transformat în FORTĂREAŢĂ. 'Greii' lumii au ajuns la reuniunea G7 - LIVE VIDEO

Taormina, G7

Lunetişti pe acoperişuri, drone şi camere de supraveghere video, echipe de deminare şi medicale: prestigioasa staţiune balneară siciliană Taormina s-a transformat vineri într-o adevărată fortăreaţă pentru a-i primi pe liderii G7, grupul principalelor state industrializate ale lumii - SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Canada, relatează France 24 şi AFP, conform agerpres.

"Italia este pregătită să se prezinte lumii", a dat asigurări încă de luni ministrul italian pentru reforma constituţională, Maria Elena Boschi. "Se spun multe banalităţi despre Sicilia, dar noi am depăşit vechile stereotipuri", a adăugat ea.

Confruntări violente în Turcia. Armata A LICHIDAT 29 de membri PKK

În faţa ameninţării teroriste, autorităţile au prevăzut un dispozitiv uman excepţional cu 7.000 de persoane - poliţişti, carabinieri, militari - însărcinate să asigure securitatea la Taormina şi în împrejurimile sale.

Controalele la frontierele italiene - terestre, maritime şi aeriene - au fost întărite între 10 şi 30 mai şi măsurile de securitate la faţa locului s-au intensificat în decursul ultimelor săptămâni.

Amplasată pe un teren stâncos la 200 de metri deasupra Mării Ionice, Taormina şi cei 11.000 de locuitori ai săi vor fi în stare de asediu vineri şi sâmbătă.

"Am făcut imposibilul posibil, realizând în 40 de zile ceea ce în mod obişnuit se face în ani", şi-a exprimat satisfacţia primarul oraşului, Eligio Giardina.

"Am lucrat pentru binele oraşului care se va vedea în faţa lumii întregi prin prezenţa a mii de delegaţi", a declarat primarul, cerându-şi scuze concitadinilor pentru numeroasele inconveniente.

Patru bărbaţi, INCULPAŢI la Londra pentru COMPLOT terorist

Circa 20 de delegaţii sunt aşteptate - la cele şapte ţări G7 se adaugă reprezentanţii Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional (FMI), Tunisiei, Nigerului, Nigeriei, Kenyei şi Etiopiei - precum şi 4.000 de jurnalişti. În total, circa 30.000 de ecusoane de acreditare vor fi distribuite.

În afara măsurilor de securitate, un important dispozitiv medical pentru intervenţii de urgenţă a fost prevăzut pentru a face faţă oricărei eventualităţi, inclusiv unui atac chimic sau biologic.

Circa 170 de medici, infirmieri şi paramedici vor fi mobilizaţi, precum şi mai multe zeci de ambulanţe şi şapte elicoptere. Timp de patru zile, doar cazurile urgente vor fi admise la spitalul din Taormina.

Autorităţile se tem de asemenea de posibile incidente în cursul manifestaţiilor anti-G7, cea mai importantă fiind prevăzută pentru sâmbătă după-amiază la Giardini Naxos, la malul mării, la poalele colinei Taormina.

Organizatorii acestui marş antimondializare au anunţat participarea a 3.000-4.000 de persoane la această acţiune autorizată de prefectură. Dar marşul ar putea fi infiltrat de extremişti sau de elemente violente.

Şefia FBI rămâne încă un mister. Favoritul lui Trump renunţă la nominalizare

Primarul din Giardini Naxos a cerut zadarnic interzicerea manifestaţiei, temându-se de ciocniri violente şi de pagube cum s-a mai întâmplat în trecut. Însă forţele de ordine şi-au perfecţionat tacticile după evenimentele de la summitul G8 din Genova (Liguria) în 2001, care s-au soldat cu trei zile de tulburări, moartea manifestantului Carlo Giuliani, zeci de răniţi şi un oraş devastat.

La Taormina, liderii G7 vor încerca să afişeze un front unit împotriva terorismului, deşi nu pot să facă aceaşi lucru în ceea ce priveşte schimbările climatice şi comerţul internaţional.

"Nu va fi o discuţie uşoară", a avertizat joi la Bruxelles, în marja summitului NATO, şeful guvernului italian Paolo Gentiloni, a cărui ţară prezidează în prezent G7. El a promis să facă totul pentru apropierea punctelor de vedere, cu scopul de a face din această nouă întâlnire G7 o "reuniune utilă".

După atentatul de la Manchester, care s-a soldat cu 22 de morţi 64 de răniţi, între care numeroşi copii, G7 ar trebui să-şi reafirme uşor angajamentul şi fermitatea în lupta împotriva terorismului islamist. Şi aceasta în pofida tensiunilor recente între Regatul Unit şi SUA după scurgerile de informaţii în presa americană privind ancheta asupra atentatului.

ÎNFRÂNGERE dureroasă pentru Trump. Justiţia americană SUSPENDĂ un decret controversat

Premierul britanic Theresa May, care se va întoarce vineri seara la Londra, va lua cuvântul în faţa colegilor pentru a sublinia mai mult ca niciodată că este indispensabil să nu se lase garda jos. Ea intenţionează astfel să pledeze pentru ca marile companii de internet să facă mai mult pentru a elimina tezele cele mai radicale din conţinutul lor. "Războiul se mută de pe câmpul de luptă pe internet", a explicat un înalt responsabil britanic înainte de G7.

Preşedinţia italiană ar urma să propună adoptarea unei declaraţii comune a G7 asupra luptei împotriva terorismului, una dintre temele care vor fi evocate în cursul primei sesiuni de lucru vineri dimineaţă.

Lucrurile se anunţă mai delicate în discuţiile ulterioare despre climat şi comerţul internaţional. Subiectul încălzirii climatice, asupra căruia preşedintele american Donald Trump refuză în continuare să se pronunţe, "va fi cel mai complicat", avertizase miercuri anturajul preşedintelui francez Emmanuel Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.