Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu a discutat cu omologul său iordanian despre relaţiile bilaterale

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut, luni, o întrevedere cu delegaţia parlamentară condusă de Faisal Akef Al-Fayez, preşedintele Senatului Regatului Haşemit al Iordaniei, care efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia Senatului. Potrivit unui comunicat al Senatului, remis Agerpres, în cadrul discuţiilor au fost trecute în revistă principalele subiecte de pe agenda bilaterală, în plan politic şi economic, "precum şi un schimb de vederi cu privire la securitatea şi stabilitatea la nivel regional şi internaţional, evoluţiile din Siria şi Irak, perspectivele de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian şi preocupările privind asigurarea securităţii la Marea Neagră, în contextul creşterii tensiunilor în regiune".

Potrivit sursei citate, Tăriceanu a arătat că există un interes "din ce în ce mai mare" al României pentru promovarea relaţiilor pe axa Nord - Sud, ceea ce include statele cu deschidere spre Marea Mediterană, iar diplomaţia parlamentară, inclusiv Grupurile parlamentare de prietenie, pot aduce o contribuţie importantă în acest sens. Referitor la relaţiile bilaterale româno-iordaniene, în cadrul discuţiilor s-a evidenţiat faptul că "trebuie identificate soluţii noi pentru asigurarea transportului de bunuri, în condiţiile închiderii rutei Siria - Turcia, care reprezenta în trecut principala cale rutieră de transport către Europa".

Tăriceanu a transmis aprecieri şi felicitări pentru măsurile conducerii Regatului Haşemit "pentru modernizarea ţării şi pentru eforturile deosebite depuse de către statul iordanian pentru găzduirea refugiaţilor sirieni". La rândul său, oficialul iordanian a explicat "impactul economic şi social deosebit de complex pe care îl generează prezenţa unui număr mare de refugiaţi sirieni" pe teritoriul Iordaniei - lipsa resurselor de apă, energie, dificultăţi în sistemul de educaţie - şi a solicitat sprijinul României pentru înfiinţarea, la nivelul UE a unui Fond de investiţii pentru statele care se confruntă cu problema migraţiei.

Referitor la problema migraţiei, Tăriceanu a explicat că Uniunea Europeană "acţionează deja în direcţia soluţionării cauzelor, dincolo de combaterea efectelor, fiind de acord că o astfel de măsură, ce vizează crearea unui fond de investiţii pentru problemele refugiaţilor, poate constitui o soluţie reală şi merită susţinută". Pe de altă parte, Călin Popescu-Tăriceanu a menţionat că România se bazează pe sprijinul Regatului Haşemit al Iordaniei în perspectiva candidaturii ţării noastre pentru obţinerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul alegerilor care se vor desfăşura la New York, în anul 2019.

La întrevedere a participat şi senatorul PSD Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, care a subliniat, în intervenţia sa, "preocupările din ce în ce mai mari la nivelul Uniunii Europene pentru susţinerea Iordaniei şi Turciei în soluţionarea problematicii refugiaţilor sirieni".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.