Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu acuză: Ministrul Justiției a încălcat legea

tariceanuDNA

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu critică declarația ministrului Justiției Raluca Prună, care preciza că își asumă numirea Laurei - Codruța Kovesi pentru un nou mandat în fruntea DNA, și susține că a încălcat legea.

”Acum, în ceea ce priveşte declaraţia doamnei Prună, rămân foarte surprins, pentru că o astfel de nominalizare mă aşteptam să se facă în baza legii. Legea ce spune? Că trebuie făcută o procedură de selecţie, care presupune depunerea unor candidaturi, deci unor dosare de intenţie din partea unor procurori, analiza acestora şi, în final, sigur, evaluarea şi desemnarea unei propuneri, pentru că ministrul propune. Ei bine, nu am auzit aşa ceva, deci doamna Prună, în calitate de ministru al justiţiei, încalcă cu bună ştiinţă legea şi anunţă într-o şedinţă festivă, desemnarea ca un fel de încununare a activităţii. Sigur că, bazându-ne pe cifre, DNA are nişte succese, are nişte rezultate care sunt indiscutabile, dar nu se procedează aşa, conform legii.  Probabil că primul-ministru ar fi trebuit s-o tragă de mânecă pe doamna ministru al justiţiei”, a declarat copreședintele ALDE în cadrul unei emisiuni la TVR 1.

Președintele Senatului a comentat și bilanțul DNA pe anul 2015, despre care spune că ”este unul triumfalist” și în fapt ar trebui ca lupta să se dea pe prevenirea corupției, în primul rând.

”Eu cred că într-adevăr fenomenul corupţiei este unul care a luat amploare extrem de mare în România şi un fenomen care trebuie curmat şi combătut ca atare şi o bună parte din acţiunea DNA-ului şi nu numai a DNA-ului este de salutat pentru combaterea şi încercarea de stăvilire, de diminuare, pentru că probabil de eliminat fenomenul corupţiei, aşa cum nici alţii în ţări democratice, cu instituţii consolidate, nu au reuşit, este puţin probabil să se reuşească în România, dar acest lucru nu înseamnă că eforturile nu trebuie depuse şi cu multă ardoare. Bilanţul de astăzi a fost un bilanţ triumfalist. În primul rând, nu găsesc justificat, nu am auzit în alte ţări democratice procuratura să facă astfel de bilanţuri publice, în care să se laude cu un număr de dosare, cu un număr de anchete, cu număr de arestări. Cred că în acţiunea DNA-ului remarca pe care vreau să o fac astăzi, după prezentarea acestui bilanţ şi după ce am ascultat câteva din declaraţiile făcute acolo, acţiunea DNA-ului nu trebuie să se bazeze pe suportul publicului - publicul susţine sau publicul nu susţine.  DNA-ul trebuie să se bazeze pe lege în acţiunea pe care o face, nu trebuie să stea cu ochii la public şi să vadă dacă publicul place sau nu place. Deci singurul suport pentru acţiunea DNA-ului este legea, şi nu suportul popular. Suportul popular este pentru politicieni, pentru cei care se aleg. Dacă DNA-ul consideră că trebuie să treacă în câmpul partidelor politice, ca să glumesc, evident, atunci sigur că schimbăm modul de raportare, ceea ce nu se poate, evident. Nu trebuie să uităm că procuratura, indiferent că este Procuratura Generală sau DNA-ul, reprezintă de fapt, ce? Avocatul statului. Apără interesele statului. Da? Ei bine, din această perspectivă rezultatul de astăzi spuneam că este un bilanţ triumfalist, pe care îl găsesc deplasat. Îl găsesc deplasat pentru că, de exemplu, în bilanţul de astăzi nimeni nu a vorbit de faptul că doamna procuror Kövesi în 2015 a spus cu subiect şi predicat că nu este de acord cu 120 de hotărâri definitive ale instanţelor. Adică punem sub semnul întrebării justiţia. Justiţia nu este procuratura, ci sunt instanţele, da? Şi, dacă un politician ar fi făcut o astfel de declaraţie, sunt convins că CSM-ul ar fi sărit în sus ca ars şi ar fi sancţionat această declaraţie. Nu am auzit ca doamna Kövesi să fie atenţionată pentru aceste derapaje verbale, dar nu sunt numai verbale. Şi cred că sunt multe lucruri care astăzi s-au întâmplat şi care pun un mare semn de întrebare asupra a ceea ce numim în România statul de drept. Cred că există instituţii de forţă care nu sunt supuse niciunui control democratic şi care se comportă ca un fel de nou partid politic în România, care ia decizii, care stabileşte care sunt lucrurile care trebuie, eu ştiu, anunţate...”, a mai comentat liderul ALDE.

Întrebat dacă este împotriva acțiunilor DNA, Tăriceanu și-a nuanțat poziția:

”Nu. Eu spun altceva. Ascultaţi-mă bine! Eu spun că lupta trebuie continuată, acest efort, nu luptă, că nu-mi place cuvântul luptă şi - atenţie! - nu combatem corupţie, combatem fenomenul corupţiei, doamna procuror a vorbit de foarte multe ori de corupţie, adică de indivizi, eu cred că ea trebuie să se ocupe cu fenomenul ca /şi/ conducător al instituţiei, nu cred că are probleme personale cu unii şi cu alţii, cu toate că ieri l-am ascultat pe domnul Băsescu care ne-a spus că are şi probleme personale doamna procuror cu unii şi cu alţii, cu ăia care au susţinut-o şi cu alţii care au criticat-o, dar, în fine, nu stau acum să comentez foarte mult. Eu cred că trebuie să avem grijă ca această luptă să se ducă în continuare sau acest efort cu păstrarea sau cu grija extraordinară pentru fiecare cetăţean, să poată să-i fie apărate drepturile şi libertăţile, să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat cu cazul Rarinca, în care a fost, evident, vorba de un abuz de putere şi - pentru că ajung la acest lucru, la acest capitol, am să mai spun încă o dată lucruri pe care le-am spus. Puterea scăpată de sub control, cum pare să fie astăzi, duce la abuz, la abuzul de putere şi la corupţie, nu corupţia financiară, există şi corupţia dată de abuzul de putere...Da, ştiu aceste rezultate şi vă spun că am şi eu contactul permanent cu cetăţenii şi există o nemulţumire generală faţă de cei care au profitat în această perioadă de o slăbiciune a legii şi a instituţiilor şi şi-au însuşit în mod ilegal sume mari de bani, corupţie ş.a.m.d. Şi atunci sigur că cetăţenii salută când văd că lucrurile se repun în făgaşul normal. Dar nu asta e problema care pe mine mă preocupă. Pe mine mă preocupă ca aceste instituţii să nu se creadă la un moment dat că deţin autoritatea pe care nu o au şi echilibrul puterilor în stat de care vorbeam să se strice complet. Astăzi, aşa cum par lucrurile, multă lume e dispusă să aplaude. Sunt curios dacă peste 10 ani vom avea aceeaşi nu perspectivă, ci restrospectivă a ceea ce se întâmplă în momentul de faţă”, a mai explicat Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.