Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, anunț pentru liderii UE: 'România are DEJA experienţa unei Europe cu mai multe viteze'

tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat vineri că România are deja experienţa unei Europe cu mai multe viteze, ţinând cont că e diferită de celelalte state membre UE, prin faptul că are instituit MCV şi nu face parte din spaţiul Schengen.

"Speranţele pe care le-am nutrit acum 25 de ani şi chiar şi acum 10 ani nu sunt realizate conform aspiraţiilor şi a celor ce îmi imaginam. (...) Pentru România avem în momentul de faţă două mecanisme care ne fac să fim diferiţi faţă de celelalte ţări europene. Mă refer la Mecansimul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi la faptul că nu suntem membri în Schengen. Şi acest lucru, după părerea mea, arată că există o atitudine unilaterală aş spune, care pune sub semnul întrebării vocaţia României de a fi ţară membră a UE. Şi când spun de această intenţie unilaterală, mă refer la cei care sunt la nivelul şi la conducerea Comisiei Europene", a afirmat Tăriceanu, la dezbaterea "Europa, încotro?", organizată de europarlamentarii Norica Nicolai şi Mircea Diaconu, la Palatul Parlamentului.

Citește și: Cât de bogată este în realitate Monica Macovei! Acuzații incredibile la adresa acesteia

În opinia preşedintelui Senatului, în ultima perioadă, Mecanismul de Cooperare şi Verificare "a fost mai mult unul de verificare decât de cooperare, pe fond".

"O serie de considerente politice au făcut ca, în pofida îndeplinirii celor patru borne care au fost stabilite la început prin MCV, României să nu îi fie ridicat acest mecanism şi să se considere că, până la urmă, dacă ţintele sunt mobile, atunci vom avea tot timpul ceva de făcut. Pe măsură ce una din ţinte era îndeplinită, ea era în raportul următor iarăşi îndepărtată şi, în felul acesta, aproape că a devenit un mecanism perpetuu, ceea ce bineînţeles că nu a fost în spiritul şi în logica în care el a fost instituit în 2007", a explicat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a susţinut că, în aceste condiţii, România are deja experienţa unei Europe cu mai multe viteze, lucru care intră în contradicţie cu gândirea părinţilor fondatori ai UE.

"Prin urmare, noi avem deja experienţa unei Europe cu mai multe viteze, lucru de care discutăm astăzi în mod frecvent. Sau, dacă nu cu mai multe viteze, cel puţin în ceea ce ne priveşte, o Europă cu mai multe categorii, cu mai multe clase. Este exact această chestiune care mi se pare că intră cel mai mult în contradicţie cu gândirea părinţilor fondatori ai Comunităţilor Europene, pe care în acest an ne gândim să îi celebrăm", a spus preşedintele Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.