Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu spune că data de 11 decembrie este nepotrivită pentru alegeri

www.sutu.ro
tariceanu bogdan olteanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că stabilirea datei de 11 decembrie pentru alegerile parlamentare va conduce la situaţia în care subiecte importante, precum constituirea Parlamentului, alcătuirea coaliţiei de guvernare şi adoptarea bugetului, vor ajunge să fie discutate într-o perioadă în care românii sunt mai mult preocupaţi "de sărbători şi de cadouri".

"Data alegerilor aduce mai multe inconveniente. (...) Democraţia participativă pe care o avem suferă, în ultima perioadă, printr-un nivel ridicat de absenteism. Cu cât mergem mai înspre iarnă (cu data alegerilor - n.r.), cu atât nivelul de absenteism va fi mai mare din cauza condiţiilor meteorologice. Mai există un alt considerent, cel al prevederilor legale şi constituţionale referitoare la constituirea Parlamentului şi, ulterior, alcătuirea programului şi coaliţiei de guvernare. Bănuiesc că va fi o coaliţie şi niciun partid nu va reuşi să obţină o majoritate absolută. Aşadar, o să ne trezim într-o perioadă foarte proastă, bănuiesc că între Crăciun şi Anul Nou, cu lucruri foarte importante, care necesită, în mod normal, o analiză profundă şi nu o negociere în pripă. În România, în a doua parte a lunii decembrie, lumea e mai mult preocupată de sărbători şi de cadouri, ori noi avem de discutat lucruri importante care au ecou, reverberaţii şi consecinţe pe termen lung - patru ani", a spus Tăriceanu, joi, la Senat.

Citește și: Traian Băsescu îl învață pe Dacian Cioloș ce să facă: 'Guvernul are obligația legală'

El a adăugat că luna decembrie nu este, în opinia sa, "propice pentru astfel de acţiuni politice, care ar fi trebuit să se desfăşoare într-o perioadă neafectată de sărbătorile de iarnă".

"Trebuie să menţionez problema bugetului, care nu este o problemă simplă şi care să fie tratată cu uşurinţă. Din păcate, dezbaterea unui buget şi aprobarea lui necesită un efort serios, consistent şi care ar trebui să se petreacă în perioada lunii ianuarie, când este vacanţă parlamentară. Sigur că putem să convocăm sesiune extraordinară şi bănuiesc că aceasta va fi soluţia. Cred că ajungem la diverse formule care ies din cadrul normal numai pentru că, prin HG care s-a dat, premierul pare să încerce să facă pe plac PNL", a susţinut preşedintele Senatului.

Totodată, Tăriceanu a adăugat că, în această ultimă sesiune a legislaturii 2012 - 2016, atenţia parlamentarilor va fi concentrată mai mult pe campania electorală.

"Sunt destul de rezervat în a aprecia care va fi celeritatea cu care va lucra Parlamentul, pentru că, din acest moment, neoficial, s-a intrat în campania electorală, iar atenţia şi energiile vor fi concentrate în această direcţie, cum e de altfel şi normal", a spus Tăriceanu.

Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe data de 11 decembrie, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.