Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, cuvinte de laudă: CCR şi-a îndeplinit menirea de garant al supremaţiei Constituției

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Curtea Constituţională a semnalat în mod repetat disfuncţionalităţile cadrului normativ al luptei anticorupţie şi încălcările repetate ale drepturilor cetăţenilor de către instituţiile de forţă, CCR reprezentând o instituţie cardinală în societatea românească democratică, a declarat, miercuri, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. 

"În cei 25 de ani de existenţă, CCR şi-a îndeplinit menirea de garant al supremaţiei Constituţiei şi pe acest drum, care este propriu, a contribuit semnificativ la consolidarea regimului democratic. (...) Incontestabil, CCR a contribuit frecvent, prin deciziile sale, la consolidarea principiilor statului de drept, a limitat pe cât posibil excesul de putere - şi al preşedintelui României şi al Guvernului -, a semnalat în mod repetat disfuncţionalităţile cadrului normativ al luptei anticorupţie şi încălcările repetate ale drepturilor cetăţenilor de către instituţiile de forţă", a afirmat Tăriceanu, la conferinţa internaţională "Un sfert de secol de constituţionalism", dedicată celei de-a 25-a aniversări a Curţii Constituţionale, informează agerpres.ro

Tăriceanu a spus că, în acest moment de bilanţ, se pune întrebarea dacă în textul Constituţiei, în deciziile CCR, ca şi în activitatea curentă a instituţiilor publice, drepturile şi libertăţile cetăţenilor au întotdeauna şi fără excepţie întâietate.

BOMBĂ: Fostul șef al FRF, Mircea Sandu, urmărit PENAL pentru delapidare


"Iată de ce apreciez oportunitatea de a împărtăşi cu dumneavoastră propriile mele consideraţii privind practica jurisdicţională şi rolul central al Curţii Constituţionale în construcţia legalităţii constituţionale şi poate în naturalizarea constituţionalismului în viaţa publică românească. Nu putea fi un moment mai oportun să vorbesc despre acest subiect având în vedere derapajele de la limitele constituţionale în voia cărora s-au lăsat şi s-au lansat în ultima perioadă cu bună ştiinţă unele instituţii sau actori politici", a subliniat Tăriceanu. 

El a apreciat rolul extrem de important pe care îl are Curtea Constituţională ca un factor decisiv de definire a legalităţii constituţionale.

Reacția lui Liviu Dragnea la scandalul URIAȘ din MAI: 'Este inadmisibil'


"Am în vedere împrejurările în care Curtea Constituţională are rolul de a soluţiona conflictele de natură constituţională dintre autorităţile publice. Pentru a face o scurtă exemplificare aş vrea să menţionez recenta declaraţie a Parlamentului care a salutat clarificările pe care Curtea Constituţională le-a adus în decizia sa nr.63 din 8 februarie anul acesta, prin care a infirmat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi autoritatea judecătorească, în speţă CSM, pe de altă parte. Putem fi încrezători că prin decizia Curţii se va pune capăt, o dată pentru totdeauna, acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului ca instituţie centrală a democraţiei şi organ reprezentativ suprem al naţiunii noastre", a adăugat preşedintele Senatului. 

Potrivit acestuia, CCR a reprezentat, încă de la înfiinţare, şi continuă să fie o instituţie cardinală datorită atribuţiilor şi rolului său în societatea românească democratică. 

"Suntem îndreptăţiţi să considerăm că independenţa judecătorilor constituţionali, dublată de imparţialitatea şi neutralitatea lor în raport cu autorităţile publice, (...) este o garanţie că supremaţia Constituţiei are aceeaşi valoare şi pentru Parlament şi pentru preşedintele României şi pentru Guvern, precum şi pentru instituţiile care formează împreună autoritatea judecătorească. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar legea este egală pentru toţi", a conchis Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.