Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, despre avertismentul lui Putin: Este o ameninţare, nu este numai pură propagandă

Calin Popescu Tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, referindu-se la ultimele reacţii venite din partea Rusiei, că reprezintă 'o ameninţare' şi nu doar 'pură propagandă'. 

Tăriceanu a afirmat că a fost pusă în funcţiune baza de la Deveselu, cu sistemul anti-balistic, 'care ne dă şi nouă şi celorlalte ţări de pe flancul estic, începând cu ţările baltice, Polonia, România şi în sud Bulgaria, un sentiment de securitate crescută'. 

'Partea bună a lucrurilor - că spuneam că trăiesc un sentiment amestecat - este că în sfârşit pe teritoriul României s-a pus în funcţiune baza de la Deveselu, cu sistemul anti-balistic, care ne dă şi nouă şi celorlalte ţări de pe flancul estic, începând cu ţările baltice, Polonia, România şi în sud, Bulgaria, un sentiment de securitate crescută. Viitoarea prezenţă a unor militari americani, la fel pe teritoriul României, este parte din această construcţie care o să ne reclădească sentimentul că există solidaritate şi că suntem mai bine apăraţi. Dar lucrul acesta nu face să descrească ameninţarea, cel puţin pentru moment. Deci este o ameninţare, nu este numai pură propagandă şi declaraţii. Vedem că aceste declaraţii sunt însoţite din partea Rusiei de fapte şi fapte grave, care sunt condamnate, numai că există şi în rândul aliaţilor ţări care consideră că interesul pe termen scurt e mai important. Şi atunci sunt dispuse să facă din nou anumite concesii Rusiei şi atunci Rusia ştie foarte bine să exploateze în favoarea ei şi în defavoarea noastră', a susţinut preşedintele Senatului, potrivit agerpres.ro

Tăriceanu a precizat că se află încă sub impresia lipsei de reacţie şi de acţiune a NATO şi a aliaţilor occidentali după invadarea, în 2008, de către Rusia a Georgiei, 'când a existat o atitudine de pasivitate şi de neînţelegere a schimbării modului de acţiune al Rusiei, care a devenit unul agresiv'.

Ponta, ironic la adresa lui Iohannis: Să ne rugăm la Dumnezeu să nu ne atace Rusia în weekend


'Şi acest comportament agresiv, care nu a fost înţeles la vremea respectivă, a făcut ca NATO să rămână cu bazele mai 'avansate' în Germania şi flancul estic şi sud-estic al NATO să fie descoperit. Până s-a produs criza din Ucraina şi ocupare a Crimeii. Ocuparea Crimeii ştiţi cu ce echivalează, Rusia nu mai are nevoie de un portavion în Marea Neagră, portavionul se numeşte Crimeea. Au baze care sunt mult mai simplu de folosit decât utilizarea unui portavion. În momentul acesta deodată s-au trezit la realitate', a subliniat Tăriceanu. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl consideră o ameninţare, potrivit Reuters. 

"Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea", a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. "În aceeaşi situaţie se află şi Polonia", a continuat preşedintele rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.