Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, DNA și efectele politice

Ancheta lansată ieri de DNA privind numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de Guvernator al Deltei Dunării, făcută în baza unui act de corupție (1 milion sau 2 milioane de euro, încă nu se știe exact suma), a dus la reținerea lui Bogdan Olteanu, Viceguvernator al BNR. De asemenea, pe surse, se discută că în acest dosar ar putea fi implicat și Tăriceanu, prim-ministru la data faptelor, din această calitate semnând actul de numire în funcție a lui Mihaiu.

Care ar fi efectele politice, în cazul în care Tăriceanu ar fi cercetat penal în acest caz?

În primul rând trebuie să luăm în calcul faptul că Tăriceanu nu poate fi reținut sau arestat decât cu acordul Parlamentului. Lucru care nu se va produce. În ultimul an nu a mai fost aprobată nicio cerere de acest tip.

În acest caz, Tăriceanu va putea să aibă în continuare o activitate publică la fel ca și până acum.

Președintele ALDE este singurul om politic asupra căruia activitatea DNA nu poate avea efecte de imagine devastatoare. De câțiva ani s-a remarcat ca și opozant direct la adresa DNA. A vorbit tot timpul despre abuzurile instituției, a acuzat structura statului de poliție politică, a fost constant în declarații. Am putea spune că aceasta a fost principala linie de comunicare pe care a avut-o în ultima perioadă. Nimic despre economie, nimic despre politica externă. Un singur discurs: cel anti-DNA.

Electoratul lui Tăriceanu este compus din rămășițele electoratului USL, nemulțumit de PSD și PNL. Surplusul  celor două electorate,ca să zic așa, coagulat în lupta USL împotriva lui Băsescu, este un electorat adunat din fostele nuclee PP-DD și PRM, nemulțumiții care sunt tot timpul împotriva puterii. De asemenea, este un electorat care regretă vremurile bune din guvernarea Tăriceanu, când nivelul de trai atinsese standarde mai ridicate.

Discursul de până acum al lui Tăriceanu și electoratul pe care îl are îl vor salva pe președintele ALDE în viitoarele alegeri. Acesta va putea să își bage partidul în Parlament. Va putea folosi cartea victimizării, se va plânge că este ținta unei acțiuni a poliției politice, a binomului, etc.

Ca și în cazul PSD, unde acțiunile DNA nu provoacă efecte de imagine, și în cazul lui Tăriceanu, pierderile de imagine vor fi extrem de reduse. Așa că, nu vă bucurați prea repede, chiar dacă ancheta îl va viza pe fostul premier, nu înseamnă că ALDE nu va atinge pragul parlamentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.