Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu explică efectele delicate ale deciziei CCR

tariceanu

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat, joi, neconstituţionale dispoziţiile care prevăd numărul minim de membri fondatori pe lista cu semnăturile de susţinere pentru înregistrarea partidelor politice. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că prevederile împiedică apariţia unor partide 'de buzunar', fiindcă o scenă politică 'fărâmiţată' poate duce la 'complicaţii majore pentru a asigura o anumită coerenţă a deciziei politice'.

'(Decizia CCR - n.r.) nu ne afectează pentru că noi (PLR - n.r.) am depus toate documentele de înscriere pe baza legislaţiei existente, dar sigur că legea şi criteriile, aşa cum sunt în momentul de faţă, împiedică apariţia unor partide de buzunar, partide care să încapă într-un microbuz. Nu cred că ar fi benefic să revenim în epoca copilăriei politice', a spus Tăriceanu, vineri, la Senat.

Acesta a ţinut să precizeze că, imediat după Revoluţie, pe scena politică din România au apărut foarte multe partide, ceea ce a condus la necesitatea de a introduce, prin lege, astfel de criterii de selecţie.

'Nu pot să comentez decizia Curţii, dar pot să fac o apreciere politică, bazată pe experienţa pe care am câştigat-o după 1990, când în România s-au înfiinţat enorm de multe partide politice, imediat după căderea comunismului. Un lucru, dacă vreţi, într-un fel bun fiindcă era expresia libertăţii pe care românii şi-o doreau. (...) Numai că o viaţă politică extrem de fărâmiţată duce la complicaţii majore pentru a asigura o anumită coerenţă a deciziei politice şi a trebuit la un moment dat să fie introduse câteva criterii de selecţie atât pentru funcţionarea partidelor politice, cât şi pentru reprezentarea lor în Parlament. (...) Aceste criterii funcţionează şi în alte ţări, nu pentru restrângerea drepturilor democratice, ci pentru a progresa puţin şi a da capacitatea Legislativului să devină mai eficient', a explicat Tăriceanu.

Acesta a ţinut să sublinieze că, în opinia sa, lucrurile constatate în anii '90 'nu trebuie scăpate din vedere sau uitate, pentru că ar fi păcat să facem din nou aceleaşi greşeli pe care atunci am încercat să le eliminăm'.

CCR a declarat neconstituţionale dispoziţiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003.

Prevederile declarate neconstituţionale de la art. 19 prevăd: '(3) Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.