Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spovedania politică de la Snagov. Tăriceanu și PSD au dat cărțile pe față

tariceanu

O întâlnire informală a lui Calin Popescu Tariceanu cu membri din conducerea Senatului, cu lideri au grupurilor politice si ai comisiilor din Senat, a scos la iveală, miercuri dupa-amiaza, adevărata situație politică a Senatului.

Printre concluziile discutiilor informale se numara acelea ca nu exista un control asupra Guvernului si ca majoritatea deciziilor sunt luate fara consultarea parlamentarilor.

"În perioada care a precedat admiterea României în Uniunea Europeană, Parlamentul a trebuit să legifereze un număr mare de legi, așa-numitul ”acquis comunitar”, într-un interval de timp relativ scurt. Această împrejurare a determinat luarea unor măsuri organizatorice care să crească viteza procesului de legiferare, măsuri reflectate în Regulamentul Senatului/Camerei Deputaților, care  au transferat centrul de greutate al dezbaterii proiectelor de lege din plen spre comisiile de specialitate. O dată cu admiterea României în UE, această împrejurare este caducă. Ca urmare, în cadrul întâlnirii informale s-a făcut propunerea să se dea posibilitatea procedurală a introducerii unor amendamente și în plen, fapt care va crește interesul senatorilor pentru lucrările plenului, durata ședințelor de plen dar și interesul public pentru activitatea Senatului", se arata in informarea publica dupa sedinta de la Snagov.

" - Parlamentul are în subordine o serie de instituții, a căror activitate este supusă controlului, în temeiul prevederilor constituționale sau legale. În realitate, nu există un control real, nici măcar asupra Guvernului, ci, în cel mai bun caz, unul pur formal. Această stare de fapt nu poate continua.

- Expertiza profesională a aparatului de lucru al Senatului nu se ridică în multe situații la nivelul la care se impune. Din acest motiv, adesea rapoartele venite de la comisiile de specialitate sunt lipsite de consistență și sunt inutile pentru uzul senatorilor.

- Din cauza faptului că majoritatea deciziilor legate de votul în plen și la comisii sunt luate la partide, fără consultarea parlamentarilor, senatorii au ajuns să fie dezinteresați de conținutul proiectelor de lege. Votul senatorilor în plen se face cel mai adesea doar pe baza disciplinei de partid, după indicațiile venite de la partide și exprimate de liderii de grup, în loc ca fiecare proiect să fie dezbătut și explicat în ședințele grupurilor. Această situație, nu nouă și nici de dată recentă, golește de conținut prerogativele și contribuția senatorilor.

- Ar trebui redat Senatului rolul de for de dezbatere politică, prin organizarea periodică a unor ședințe de plen la care să se discute una sau două teme majore, fără ca aceste discuții să se încheie printr-un vot. În acest sens, s-a dat ca exemplu tema valului de imigranți care va afecta și România, care trebuie neapărat dezbătută dar care lipsește cu desăvârșire din agenda Senatului.

- A fost emisă recomandarea ca toate grupurile din Senat să fie mult mai riguroase în privința prezenței senatorilor la ședințele de plen și la toate activitățile Senatului, prezența urmând a fi unul dintre criteriile pentru alcătuirea viitoarelor liste de candidați la alegerile din 2016.

- O altă recomandare rezultată din dezbateri s-a referit la expertiza viitorilor candidați ai partidelor pentru Parlament, astfel încât comisiile de specialitate să fie alcătuite în următoarea legislatură din oameni politici cu o carte de vizita profesionala, cu experiență și nu doar pe baza apartenenței la un partid sau la un grup de interese restrânse", se mai arata in comunicatul de presa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.