Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu: 'O naţiune rămâne vie şi trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament'

tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri, la şedinţa festivă a Parlamentului dedicată Centenarului "Iaşi - Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri", că este în continuare de actualitate mesajul transmis în urmă cu o sută de ani de Legislativul de la acea vreme şi anume că "o naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia, capitala şi armata, dar rămâne vie şi trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament".

"Marcăm împlinirea a 100 de ani de la prima şedinţă a Parlamentului, ţinută la Iaşi pe vremea când venerabila urbe devenise capitală a României. Avem motive să celebrăm pentru că evenimentul de acum un veac ne transmite o lecţie majoră şi poate constitui pentru noi toţi un izvor de inspiraţie. La 9/22 decembrie 1916, la ora 12,00, în Sala Teatrului Naţional din Iaşi au fost deschise oficial lucrările sesiunii parlamentare ordinare, în prezenţa Regelui Ferdinand şi a membrilor Guvernului, în frunte cu Ionel Brătianu. Corpurile legiuitoare au transmis atunci un mesaj puternic de unitate şi de rezistenţă. Mesajul este simplu şi încă actual: o naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia, capitala şi armata, dar rămâne vie şi trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament", a spus Tăriceanu, în discursul susţinut în plenul Legislativului, conform Agerpres.

Preşedintele Senatului a subliniat că Parlamentul României a fost atunci centrul rezistenţei morale şi legale. El a spus că Legislativul din acea epocă a redat românilor încrederea în viitor şi în destinul naţiunii şi a fost instituţia care "în cel mai disperat moment al istoriei româneşti pregătea deja reconstrucţia ţării şi unirea tuturor românilor".

Citește și: Dragnea, propunere de ULTIMĂ ORĂ către partide: 'Să fim români'

"În cursul anului 1917, Guvernul Brătianu a anunţat în Parlament introducerea votului universal şi reforma agrară, imediat după încetarea războiului. A întârit în acest fel rolul integrator pe care Parlamentul l-a avut întotdeauna în consolidarea prestigiului ţării, în afirmarea drepturilor naţionale, în promovarea solidarităţii sociale şi a idealurilor poporului român", a arătat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a accentuat faptul că actualii parlamentari trebuie să se ridice la înălţimea predecesorilor lor şi că felul în care şi-a desfăşurat activitatea Parlamentul acum o sută de ani la Iaşi trebuie să constituie un exemplu de rezistenţă naţională.

"Acest moment istoric de o mare însemnătate reprezintă şi o oportunitate extraordinară de a înţelege mai bine şi mai precis istoria noastră, precum şi de a face cât mai vizibil în spaţiul public locul esenţial şi unic pe care îl are Parlamentul în arhitectura constituţională a naţiunii. Toate celelalte instituţii şi puteri ale statului pot fi copleşite ori pot dispărea, dar atât timp cât Parlamentul dăinuie, atât timp cât deliberează şi legiferează, naţiunea rămâne întreagă şi neînvinsă. Sesiunea de la Iaşi a Parlamentului, care nu şi-a întrerupt activitatea în vremurile tulburi de atunci, trebuie să constituie pentru noi un simbol al rezistenţei naţionale, o dovadă vie a faptului că Parlamentul este inima şi mintea naţiunii şi, nu în ultimul rând, un exemplu pentru parlamentarii timpului prezent. Să încercăm să fim fiecare dintre noi la înălţimea predecesorilor noştri", a reliefat preşedintele Senatului în discursul rostit de la tribuna Parlamentului.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, şedinţă comună festivă consacrată aniversării Centenarului "Iaşi - Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri" şi împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului român: legea agrară şi legea electorală de către Adunarea Deputaţilor şi Senat, reunite la Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.