Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, sabotat în propriul partid. Negocieri subterane cu PNL purtate de un important lider ALDE

Inquam Photos / Octav Ganea
calin popescu tariceanu Inquam Photos

În ALDE, apele nu  sunt  atât de limpezi precum par.  Creditat de  sondaje  cu șanse  mari de a intra în Parlament, partidul condus de  Călin Popescu Tăriceanu a  traversat o  scurtă perioadă de acalmie internă, dar  acum proximitatea scrutinului și a negocierilor care vor veni pentru formarea viitorului guvern agită spiritele. În  timp ce  co-președintele Daniel Constantin este  arătat  cu degetul de presă ca fiind omul  care  ar putea  să defecteze împreună cu oamenii săi  spre PNL,  un alt  lider important al ALDE acționează  din umbră și poartă negocieri  subterane cu  liberalii. UPDATE: Replica ALDE mai jos.

Vezi și: Nou ATAC DUR la Antena 3: Dacian Cioloş în faţa avalanşei de minciuni

Vezi și: CEARTA dintre Adrian Ursu, jurnalist Antena 3, și Dacian Cioloș: Ce și-au strigat cei doi / VIDEO

Relatia  dintre  Daniel Chițoiu și Călin Popescu Tăriceanu  cunoaște  o răcire  graduală de luni bune.  În pre-campanie, Chițoiu a  provocat scandal  în filiale, impunând  proprii oameni pe locuri eligibile,  cu  complicațiile  de rigoare pentru conducerea de partid. Tăriceanu s-a confruntat cu o revoltă a unora  din  foștii conservatori,  lăsați pe dinafara  traficului cu  locuri   eligibile și pe deplin nemulțumiți de aceste practici, care nu au ezitat să-i ceară demisia acestuia,  inclusiv  din fruntea  Senatului, pe motiv că subiectul unui dosar penal de corupție. În scurt  timp,  pericolul a  fost  neutralizat,  dar relația dintre  Tăriceanu și Chițoiu s-a deteriorat  și mai mult, susțin surse  din cadrul acestui partid, atunci  când s-a ajuns la discuțiile legate  de  modul de  împărțire al portofoliilor și funcțiilor de conducere în cadrul unui  posibil  guvern PSD-ALDE.

"Tăriceanu  l-a tăiat de la porție pe Chițoiu și oamenii săi.  S-a  săturat  să tot  repare după el. Plus că niciodată Chițoiu nu a  abandonat ideea revenirii în PNL, sau măcar a  colaborării cu PNL, iar  Tăriceanu știe și nu poate  accepta asta", ne-au mai explicat  sursele citate.

Aceste suspiciuni sunt  întărite de ultimele acțiuni ale  fostului ministru de Finanțe. Conform unor surse  convergente  din PNL și ALDE, Chițoiu s-a întâlnit, luni,  cu o serie de lideri liberali, pentru a pune la punct detaliile unei eventuale plecări din partidul lui Tăriceanu, împreună cu o parte  din viitorii parlamentari ALDE.  În cadrul tratativelor,  Chițoiu ar  fi cerut  două ministere și alte  funcții de  conducere în agențiile  și  autoritățile subordonate Guvernului, în schimbul  susținerii  creării unei majorități parlamentare  în jurul PNL. Tratativele dintre cele două părți sunt purtate de mai mult timp, dar  acum  Chițoiu plusează în acest  joc,  conștient de  nevoia disperată a  liberalilor de aliați, în condițiile în care PNL riscă să nu atingă mult  doritul prag de 30%.

Între  timp,  Tăriceanu și apropiații săi  sunt  la curent  cu intențiile lui Chițoiu  și  caută  să prevină o hemoragie  serioasă de parlamentari în propriile  rânduri în momentul  declanșării  negocierilor pentru crearea unei  majorități în noul  legislativ. Potrivit  unor surse  din conducerea ALDE, o parte din  colegii cu dor de ducă ar  fi  fost  deja  întorși din drum în urma unor  discuții purtate om la om, iar alții au  fost momiți cu promisiuni de beneficii pentru  ei și primarii  din teritoriu care-i susțin.

____

Replica ALDE:

În ultimele zile au apărut în spaţiul public mai multe informaţii false cu privire la aşa-zise negocieri între anumiţi lideri ALDE şi PNL. Vreau să precizez încă de la început că nu au existat asemenea discuţii şi nici nu vor exista cu PNL, un partid aflat în derivă şi care încearcă disperat să treacă de pragul de 20 de procente la alegerile de duminică.

ALDE este un partid consolidat, o formaţiune unită, iar în această campanie am demonstrat, prin efortul depus, că suntem o adevărată echipă. Campania pentru parlamentare a unit membrii partidului în jurul obiectivului comun, acela al reprezentării liberalilor de către ALDE în Parlamentul României.

Observ că disperarea care s-a instaurat în tabăra PNL îi determină pe aceştia să arunce în spaţiul public tot felul de diversiuni prin care încearcă să dezbine alte partide şi să creeze un conflict fals. Este umilitor pentru PNL jocul pe care Gorghiu şi compania îl practică. Dacă ar fi să ascultăm declaraţiile celor din PNL, în special ale Alinei Gorghiu, am putea considera că în ALDE nimeni nu mai doarme din dorinţa de a face o alianţă cu PNL. Este jenantă campania pe care o duce PNL, una dintre cele mai murdare care au existat în istoria politică a României.

Pentru toţi diversioniştii care îmi folosesc numele pentru a construi diferite scenarii postelectorale, ţin să le aduc aminte că, atunci când am plecat din PNL, am făcut acest demers pentru că partidul Alinei Gorghiu nu mai are nicio legătură cu liberalismul, cu valorile şi principiile în care cred. A fost un demers necesar pe care l-am făcut în 2014 alături de mai mulți colegi care astăzi sunt în ALDE, pentru a crea o nouă forţă liberală în România.

ALDE are o poziţie politică pe care nu ne-o schimbăm faţă de PNL. Din păcate, astăzi, PNL doreşte o caricatură de stat de drept, care să ducă la instaurarea unui climat de frică, de teroare în societate şi să ne întoarcem către ceea ce a fost România anilor 50.

Trio-ul PNL – Cioloș – Iohannis este conștient de semnificația alegerilor de duminică. Atunci când PNL și Cioloș vor pierde alegerile, acesta va fi un vot public de încredere împotriva lui Klaus Iohannis. Președintele Iohannis va trebui să respecte votul românilor. Votul de duminică este un vot pentru a reda România românilor prin alegerea ALDE.

Daniel Chițoiu,

deputat ALDE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.