Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu se consideră răzbunat de CCR

Tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că decizia Curţii Constituţionale referitoare la supravegherea tehnică pune lucrurile într-un făgaş corect şi atrage atenţia că serviciile de informaţie nu se pot substitui organelor de cercetare penală. 

"Pentru mine este un moment, într-un fel, extrem de important, pentru că vine să confirme ceea ce de o bună bucată de vreme am avut curajul să spun şi anume că drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, sunt abuzate, că există grave derapaje democratice. Astăzi nu vedem decât un singur lucru şi anume că CCR pune lucrurile, cel puţin în această privinţă pentru că asta nu a rezolvat toată problema, pune lucrurile într-un făgaş corect şi atrage atenţia că serviciile de informaţie nu pot înlocui, nu se pot substitui organelor de cercetare penală", a afirmat joi Tăriceanu la dezbaterea organizată de Comisia senatorială specială pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept din România, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Şedinţă de urgenţă a CSAT, după decizia CCR pe tema interceptărilor SRI

El susţine că "în perioada comunistă securitatea făcea şi anchetă, nu avea numai specificul muncii de informaţie, făcea cam ce face SRI astăzi sau ce-a făcut". 

"Constat că, după căderea comunismului şi o lungă perioadă, ne-am bucurat în mod real de o democraţie care avea în centrul ei respectarea drepturilor şi libertăţilor individului, ca încet-încet să glisăm către un regim autoritar, un regim de dictatură, un regim de abuz şi lucrul acesta, aşa cum vă spuneam, este practic confirmat prin decizia Curţii, care nu mai dă voie SRI să-şi extindă câmpul tactic în zona justiţiei, aşa cum a făcut-o", a adăugat Tăriceanu. 

Curtea Constituţională a României susţine că nicio reglementare din legislaţia naţională în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, nu conţine vreo normă care să consacre expres competenţa unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

Vezi şi: Zegrean răspunde criticilor CCR: 'Nimeni nu va rămâne nepedepsit'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.