Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu vrea să depună din nou proiectul referitor la Autoritatea Independentă de Interceptare

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a anunţat miercuri că săptămâna viitoare, împreună cu alţi parlamentari ALDE, va redepune în Parlament propunerea legislativă referitoare la Autoritatea Independentă de Interceptare a Comunicaţiilor, act normativ care prevede ca această activitate să nu mai fie în zona serviciilor secrete. "Este un proiect pe care l-am depus în legislatura trecută, dar simpaticele servicii ale Parlamentului clasează toate proiectele care nu au intrat în dezbatere (n.r. în plen, la final de legislatură). Din acest motiv, împreună cu colegii mei am discutat şi vom depune din nou acest proiect în procedura legislativă. (...) Vrem ca această activitate să o scoatem din zona serviciilor secrete, pentru că CCR a dat o decizie în acest sens, care trebuie, până la urmă, să se materializeze într-un fel", a afirmat miercuri Tăriceanu, după şedinţa Biroului Politic Executiv al ALDE.

El susţine că serviciile de informaţii "trebuie să fie extrem de atente cum îşi calibrează acţiunea". "Tot ceea ce înseamnă activitatea de poliţie judiciară trebuie să fie făcută de poliţia judiciară, nu au treabă în această chestiune serviciile de informaţii. Serviciile de informaţii, de altfel, trebuie să fie extrem de atente cum îşi calibrează acţiunea, trebuie sa fie în conformitate şi necesitatea este de a se conforma prevederilor constituţionale şi deciziilor Curţii Constituţionale. Cred că crearea acestei Autorităţi va fi o soluţie care va uşura situaţia tuturor. Şi, lucrul care este cel mai important, să avem grijă pentru respectul pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, inclusiv respectul pentru viaţă privată. Cred că aţi văzut de curând în spaţiul public o serie de date care au apărut cu privire la numărul extraordinar de mare de ascultări, de interceptări telefonice. Şi lucrul acesta vreau să-l punem în ordine. România nu poate să fie, dacă vrea să fie o ţară cu adevărat democratică şi respectată, nu poate să fie campioană la numărul de interceptări telefonice", a adăugat Tăriceanu.

El a menţionat că va face mici completări, dar care nu vor schimba sensul propunerii legislative depuse în urmă cu an şi crede că această instituţie va fi sub autoritatea Parlamentului. Tăriceanu a precizat că un alt proiect pe care îl va depune este legea looby-ului. "În România, din păcate, avem tot felul de excese pe diferite subiecte, printre care şi traficul de influenţă. Ca să reglementăm lobby-ul şi să nu mai avem procese, acuzaţii de trafic de influenţă, trebuie să legiferăm în mod clar, transparent această activitate care există şi este reglementată în toate ţările UE (...) Vreau să facem o consultare cu actorii din mediul privat, asociativ", a mai spus Tăriceanu, conform Agerpres.

Preşedintele Senatului e explicat că la Camera Deputaţilor un proiect pe aceeaşi temă "nu a mai avansat" şi de aceea e necesar "un impuls proaspăt".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.