Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnocrație cu toleranță la plagiate: Un ministru tace pe tema secretizării doctoratelor

Plagiat1

Ministrul Corina Șuteu refuză să ia atitudine în cazul scandalos al secretizării tezelor de ­doctorat de către Biblioteca Națională a României, instituție care îi e subordonată direct. Pe de altă parte, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat pentru România Liberă că va ­încerca să găsească o soluție de transparentizare a doctoratelor, împreună cu Ministerul Culturii.

De la sfârșitul lunii septembrie, Biblioteca Națională a României a interzis, practic, accesul publicului la tezele de doctorat susținute în România. Și nu doar publicului, ci și experților CNATDCU, cei care verifică acuzațiile de plagiat. Teoretic, accesul este încă permis, dar numai pentru varianta electronică a unei tezei.

Schimbare istorică în Europa: Două ţări îşi mută graniţele

Decizia a fost luată de către directorul bibliotecii, Octavian Gordon, și a constat în refuzul de a pune la dispoziția cititorilor, la sala de lectură, a tezelor în format fizic. În schimb, Gordon a anunțat că doctoratele nu mai pot fi consultate decât în copie, versiune scanată, dar că operațiunea de scanare a tezelor poate dura oricât de mult.

Miniştrii lui Cioloş, în conflict: 'Campanie electorală murdară'

Încă de la sfârșitul lunii octombrie a.c., ziarul citat a încercat să afle de la ministrul Culturii, Corina Șuteu, dacă a girat aceste noi reguli de consultare a tezelor de doctorat la Bibliotecă: „1. A fost doamna ministru Corina Șuteu informată de către Biblioteca Națională a României despre schimbarea regulilor referitoare la consultarea tezelor de doctorat? 2. A fost doamna mi­nistru Corina Șuteu informată de către Biblioteca Națională a României că realizarea unei «copii-substitut» a unei teze de doctorat poate fi amânată sine die, astfel încât accesul publicului la tezele de doctorat este, practic, imposibil? 3. Susține doamna ministru Corina Șuteu demersul BNR referitor la schimbarea regulilor referitoare la consultarea tezelor de doctorat?“

Abia după 16 zile, Ministerul Culturii s-a învrednicit să dea un răspuns: „Vă informăm că răspunsul la solicitarea dumnea­voastră, transmisă Ministe­rului Culturii în format electronic, (…) nu poate fi comunicat în termenul inițial de 10 zile, urmând să-l primiți în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării solicitării (…)“.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.