Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni între Varşovia şi Paris. 'Polonezii i-au învăţat pe francezi să mânânce cu furculiţa'

Polonezii i-au învăţat pe francezi să se servească de furculiţă, a afirmat miercuri un ministru adjunct polonez, pe fondul tensiunilor generate între Paris şi Varşovia de ruperea negocierilor pentru achiziţionarea a 50 de elicoptere militare franceze multirol Caracal de către armata poloneză, potrivit France Presse.

Citeşte şi: Rebelii houthi dezmint că ar fi atacat cu rachete o navă americană de război

Bartosz Kownacki, ministrul adjunct al apărării, a reacţionat astfel la anularea de către Franţa a invitării unei delegaţii poloneze la târgul Euronaval care se va desfăşura la Paris între 17 şi 21 octombrie, în contextul anulării negocierilor cu Airbus.

"Partea franceză ne-a invitat oficial în urmă cu mai mult timp, iar acum ne arată uşa", a spus el într-o declaraţie la canalul de televiziune privat TVN24.

"Dar aceştia sunt oamenii pe care noi i-am învăţat în urmă cu câteva secole cum să mănânce cu furculiţa, ceea ce explică, poate, comportamentul lor de astăzi", a spus el, referindu-se la faptul că furculiţa a fost introdusă în Franţa de Henri al III-lea, care fusese ales rege al Poloniei (1573-1575) înainte de a se întoarce în Franţa.

Ambasada Rusiei din Siria a fost atacată cu mortiere

Istoricii sunt totuşi divizaţi cu privire la originea furculiţei, unii afirmând că Henri de Valois o descoperise de fapt la Veneţia, pe unde trecuse plecând din Polonia. Alţii consideră că el a putut să o cunoască în Polonia, unde furculiţa fusese adusă cu jumătate de secol mai înainte de regina Bona Sforza, fiica ducelui de Milano.

Afirmaţiile lui Kownacki au fost criticate virulent de opoziţie şi chiar de purtătoarea de cuvânt a partidului aflat la putere Dreptate şi Justiţie, Beata Mazurek, care le-a calificat drept "nefericite" şi "prea puţin diplomatice".

"Ministrul Kownaki este poate primul politician care comite un suicid diplomatic cu o lovitură de furculiţă", a comentat săptămânalul Polityka pe site-ul său web.

Măsuri de securitate sporită în ziua recursului unei femei creştine, acuzată de blasfemie

Viceministrul a dezvăluit de altfel că delegaţia poloneză urma să se întâlnească la Paris cu reprezentanţi ai unui şantier naval francez pentru a discuta despre submarine (care urmau să constituie obiectul unei cereri de ofertă poloneze într-un viitor neprecizat).

"Dar în realitate nu este o mare pierdere pentru noi, există şi alţi concurenţi. Noi suntem interesaţi de cooperarea cu alte ţări, poate că în această situaţie va fi mai uşor de luat unele decizii", a adăugat el.

Citeşte şi: Indonezia aprobă pedeapsa cu moartea şi castrarea chimică a pedofililor

Anularea invitaţiei adresate Poloniei de a participa la târgul Euronaval, relevată miercuri de mai multe canale media care citează o scrisoare oficială primită la Ambasada Poloniei din Paris, a fost confirmată pentru AFP la Paris de surse apropiate dosarului, dar nicio reacţie oficială nu a putut fi obţinută, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.