Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni MARI în Israel: Ce proiect de lege controversat a fost votat de Parlament

Israel flag

Parlamentul israelian a votat miercuri în prima lectură un proiect de lege care are scopul să complice trecerea sub suveranitate palestiniană a unor zone din Ierusalim în cadrul unui viitor acord de pace, informează AFP.

Acest vot a intervenit în timp ce în Ierusalim se simte tensiunea în urma măsurilor de securitate impuse de Israel la intrările la Esplanada Moscheilor din Oraşul Vechi, al treilea loc sfânt al Islamului.

Citește și: Prinţul Charles, gest IMPRESIONANT pentru militarii ROMÂNI

Proiectul de lege, prezentat de Căminul Evreiesc, un partid naţionalist religios, membru al majorităţii parlamentare, a fost adoptat cu 51 de voturi favorabile şi 41 împotrivă.

Textul lui prevede că orice cedare a unei părţi din ceea ce Israelul consideră ca făcând parte din subordinea municipalităţii Ierusalimului va necesita un vot cu majoritate de două treimi, adică 80 dintre cei 120 de deputaţi ai Knesset (Parlamentul israelian).

Pentru a intra în vigoare, acest text mai trebuie adoptat în cadrul altor două lecturi.

"Acest proiect de lege va permite să împiedice orice plan vizând divizarea Ierusalimului sau transferul unei părţi a oraşului unei suveranităţi străine", a afirmat ministrul educaţiei şi liderul Căminului Evreiesc, Naftali Bennett, în cursul dezbaterii.

Israelul ocupă Ierusalimul de Est şi Cisiordania în urma războiului din 1967. El a anexat apoi Ierusalimul de Est, anexare care nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţionalăă.

Statul evreu consideră întregul Ierusalim drept capitala sa unificată, în timp ce palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră.

Problema Ierusalimului este una dintre cee mai spinoase ale conflictului israeliano-palestinian, anunță Agerpres.

Citește și: ATAC în Londra! Doi tineri, duşi de URGENŢĂ la spital - VIDEO

Actuala coaliţie guvernamentală a primului ministru israelian Benjamin Netanyahu este considerată a fi cea mai de dreapta din istoria Israelului. Ea cuprinde miniştri de prim-plan care se opun deschis soluţiei a două state.

Din 14 iulie, data la care poliţişti israelieni au fost ucişi în apropierea Esplanadei Moscheilor - pe care israelienii o denumesc Muntele Templului - situaţia este tensionată în Ierusalim, credincioşii musumani protestând împotriva măsurilor de securitate impuse de Israel la intrările sitului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.