Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile cu Phenianul, mai mult politice decât militare (Pentagon)

pentagon

Relaţiile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt tensionate în prezent, dar această atmosferă "încărcată" rămâne mai mult politică decât militară, a afirmat marţi şeful statului-major american, generalul Joe Dunford, relatează AFP. "Spaţiul politic este clar foarte încărcat la ora actuală, dar nu am constatat nicio schimbare în poziţia forţelor nord-coreene",a declarat el în cursul unei audieri în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate.

"Observăm totul cu multă atenţie", a subliniat generalul Dunford, întrebat de senatorul republican John McCain despre tensiunile cu regimul de la Phenian. "Ţinând cont de schimbul de declaraţii dintre cei liderii celor două ţări, ţinând cont de operaţiunea noastră aeriană de pe ţărmul nord-coreean şi ţinând cont de răspunsul de ieri (luni) care putea provoca o reacţie a nord-coreenilor", a adăugat el.

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat săptămâna trecută în faţa Adunării Generale a ONU că va "distruge complet" Coreea de Nord. El a mai spus că Kim Jong-Un este un "om-rachetă" îmbarcat "într-o misiune sinucigaşă pentru el şi pentru regimul său". La rândul lui, Kim Jong-Un s-a lansat într-un atac personal la adresa preşedintelui american, acuzat că este "un senil deranjat mintal".

Tensiunile au atins un nou maxim luni, când Phenianul a acuzat Washingtonul că i-a "declarat război". Temerile unei confruntări accidentale - în timp ce nervozitatea se face simţită - sunt cu atât mai puternice, mai ales în Asia, cu cât, pentru a demonstra că dispun de opţiuni militare în faţa ambiţiilor nucleare ale Phenianului, Statele Unite au trimis la sfârşitul săptămânii trecute bombardiere strategice în apropierea coastelor nord-coreene. Phenianul a avertizat că pe viitor le va doborî, conform Agerpres. "Ne-am poziţionat forţele pentru a răspunde la o eventuală provocare sau conflict", a răspuns generalul Dunford. "De asemenea, am luat măsurile corespunzătoare pentru a ne proteja aliaţii - sud-coreenii, japonezii -, forţele noastre, precum şi pe cetăţenii americani din regiune. Nu am constat însă activitatea militară ce ar reflecta atmosfera politică încărcată pe care o descrieţi", a subliniat şeful statului-major american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.