Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile menţin confuzia din estul Ucrainei. Un militar al Kievului, ucis în confruntări armate

Situaţia era confuză luni în estul Ucrainei, unde un nou armistiţiu urma să intre în vigoare, în timp ce armata ucraineană a denunţat noi confruntări, soldate cu un mort, iar timp ce rebelii invocă un calm relativ, relatează AFP, potrivit agerpres.

După mai bine de două săptămâni de la reizbucnirea ostilităţilor, când circa 30 de persoane şi-au pierdut viaţa, făcând să înceteze armistiţiul în vigoare, o nouă încetare a focului anunţată sâmbătă de miniştrii de externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov, respectiv Pavlo Klimkin, urmează să intre în vigoare luni.

Citeşte şi: Mesajul care dă fiori reci Europei: Noile rachete ruseşti vor STRĂPUNGE orice scut antirachetă

În acest context, armata ucraineană a informat cu privire la 62 de tiruri împotriva poziţiilor sale, atacurile soldându-se cu un militar ucis şi altul rănit.

"Tiruri de mortiere de diferite calibre", tiruri cu "lansatoare de grenade şi mitraliere grele" s-au înregistrat în apropiere de Mariupol, oraş-port în estul Ucrainei, dar controlat de Kiev, conform armatei ucrainene.

Armata mai informează că tiruri pot fi auzite şi la Avdeevka, scena unor confruntări intense de la începutul lunii februarie, şi în apropiere de Doneţk şi Lugansk, principalele bastioane separatiste.

Dar separatiştii au declarat pentru AFP că armistiţiul este respectat.

"De la miezul nopţii, practic, a început încetarea focului. Putem spune că nu a existat aproape niciun tir", susţine Eduard Basurin, înalt responsabil al autoproclamatei "republici populare" Doneţk (DNR). "Dacă armistiţiul se menţine 24 de ore, vom începe retragerea armelor noastre de pe linia frontului", a promis el.

Aleksandr Mazeikin, responsabil militar din autoproclamata "republică populară" Lugansk (LNR), un alt fief al rebelilor, a afirmat că "armistiţiul se observă în zonele unde este prevăzută retragerea armelor de pe linia frontului".

SURPRIZĂ la Bruxelles. Preşedintele Comisiei Europene ar putea DEMISIONA din funcţie - SURSE

"La Lugansk, e linişte începând de la miezul nopţii. În alte zone din LNR, mai sunt tiruri, dar de intensitate redusă", a recunoscut acesta.

La 15 februarie, armata ucraineană şi rebelii au acceptat retragerea armelor lor de lângă linia frontului începând de luni. Conform acordului semnat în 2015 la Minsk, mai multe armistiţii au fost instaurate în estul separatist al Ucrainei, dar niciunul nu a fost respectat în mod absolut.

Conflictul din estul Ucrainei, care a început în aprilie 2014, între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti proruşi, s-a soldat deja cu peste 10.000 de morţi.

Primele imagini cu ASASINAREA lui Kim Jong-Nam, fratele dictatorului nord-coreean - VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.