Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tentativă de ASASINAT. Un opozant de seamă al lui Slobodan Milosevic a fost ÎMPUŞCAT

Avocatul kosovar Azem Vllasi, fost colaborator al liderului iugoslav Tito şi apoi opozant al liderului sârb Slobodan Milosevic, a fost rănit prin împuşcare luni dimineaţă în faţa apartamentului său din Pristina, capitala Kosovo, transmite AFP, potrivit agerpres.

Agresorul, al cărui motiv este deocamdată necunoscut şi care a fugit, s-a prezentat în jurul orei locale 08.00 (07.00 GMT) în faţa domiciliului lui Azem Vllasi pretinzând că vrea să apeleze la serviciile sale, după care a tras asupra lui, au precizat autorităţile.

Decizia DRASTICĂ a Berlinului care vizează DIRECT veniturile românilor din Germania

Rănit la umăr, Azem Vllasi, în vârstă de 68 de ani, a fost spitalizat de urgenţă, însă viaţa nu îi este pusă în pericol, potrivit medicilor.

Soţia sa, Nadira Avdic Vllasi, martoră la atac, a declarat pentru AFP că agresorul era înarmat cu un pistol cu amortizor.

În 1974, în perioada Iugoslaviei comuniste, Azem Vllasi a fost la conducerea organizaţiei Tinerilor Socialişti din ţară.

Beneficiind de încrederea liderului federaţiei iugoslave, Josip Broz Tito, Azem Vlasi a devenit prima persoană care a fost realeasă în acest post.

La sfârşitul anilor '80, el s-a opus politicii liderului sârb Slobodan Milosevic în Kosovo, unde acesta intenţiona să suspende autonomia politică de care se bucura acest teritoriu populat în majoritate de albanezi în cadrul fostei Iugoslavii.

Acest angajament i-a adus o mare popularitate în Kosovo, însă a fost arestat de regimul lui Milosevic în 1989 şi încarcerat un an. Justiţia l-a achitat în cele din urmă de acuzaţiile de activităţi contrarevoluţionare lansate împotriva sa.

STELLA, cea mai puternică ninsoare din această iarnă loveşte coasta de nord-est a SUA - FOTO

Însă, în ochii multora, este primul care a plătit preţul derivei autoritare şi naţionaliste sârbe în care a atras Slobodan Milosevic fosta Iugoslavie.

Opoziţia albanezilor din Kosovo la suspendarea autonomiei lor a dus la un conflict armat (1998-1999) împotriva regimului de la Belgrad. Personalitate independentă, Azem Vllasi era puternic în favoarea acestei independenţe.

Cu preţul a 13.000 de morţi, conflictul a dus la retragerea forţelor sârbe din acest teritoriu care a fost plasat apoi sub administraţia ONU.

Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Aceasta a fost rapid recunoscută de SUA şi de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, însă nu şi de Serbia, susţinută de aliatul său Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.